DZC '68NieuwsHoofdnieuwsTips van de EHBO commissie ivm met de hitte

Tips van de EHBO commissie ivm met de hitte

Aankomend weekend zijn er weer vele toernooien waar onze teams voor hebben aangemeld. Ivm met de hitte heeft de EHBO commissie wat tips en voorzorg maatregelen voor julie op een rijtje gezet
  • Zorg ervoor dat je laatste maaltijd voor het voetbal bestaat uit maximaal 70 tot 80 gram koolhydraten. Kies bij voorkeur voor voeding die laag is aan eiwit, vet en vezels. Bijvoorbeeld (zoete) aardappel, (volkoren)pasta, (bruine/volkoren/zilvervlies)rijst, (volkoren)brood of een maaltijdsoep van aardappel of rijst. Eet je voor de training of wedstrijd geen koolhydraten, dan bestaat de kans dat je bloedglucose te laag wordt en je symptomen krijgt als duizeligheid, hoofdpijn, hartkloppingen of honger. Eet je te veel, dan heb je kans op maagklachten of is het zwaar om alle fysieke inspanningen goed uit te voeren.

  • Tijdens de wedstrijd drink water of neem dextrose of een sportdrrank,  hiierin zitten suikers die vlot opgenomen iworden het lichaam en geven je snel extra energie. 

  • Een lange of intensieve training of wedstrijd vermindert je glycogeenvoorraad. Het is belangrijk om deze weer aan te vullen. Doe dit maximaal twee uur na de inspanning, dan herstelt je lichaam beter en ben je sneller instaat om weer te trainen. Een koolhydraatrijke maaltijd is perfect om de glycogeenvoorraad weer aan te vullen. Denk bijvoorbeeld aan maaltijden die bestaan uit rijst (volkoren, bruin, zwart), Quinoa, havermout en/of groente

Sport Blessures voorkomen

- Trainingsschema
Zorg dat u het sporten geleidelijk opbouwt. Volg een trainingsschema dat past bij uw leeftijd, conditie en sport. Kijk op Voorkomblessures voor goede trainingsschema's. 
- Warming-up 
Start altijd met een warming-up. Bij de meeste sporten betekent dat: eerst een rondje rennen of even op een hometrainer warmfietsen. Doe het totdat u zich ook echt warm voelt worden. De bloedvaten in uw spieren staan dan wijd open. Er stroomt veel zuurstofrijk bloed door uw spieren. De spieren worden soepeler en werken beter samen. Na een warming-up bent u fitter. U let beter op en reageert sneller. Een goede warming-up kan soms blessures voorkomen.
- Spierversterkende oefeningen
Hierdoor ontwikkelt u kracht en snelheid. Daarmee kunt u onverwachte bewegingen of stoten sneller en beter opvangen. Bij voetbal bijvoorbeeld helpen oefeningen om de spieren rond het kniegewricht te versterken.
Oefeningen die passen bij uw sport, zodat u de belangrijkste bewegingen soepel kunt maken, beter beheerst en langer kunt volhouden. 
- Coolingdown
Sluit het sporten af met uitlopen of rek- en strekoefeningen. Hierdoor kan uw lichaam geleidelijk afkoelen. Daarna heeft u minder kans op spierpijn en stijfheid de volgende dag.
- Blijf regelmatig sporten. Zo blijft u fit.
Heeft u een tijdje niet gesport?
Bijvoorbeeld door een blessure of winterstop? Bouw het sporten dan geleidelijk weer op, zeker als u wat ouder bent.

Extra info (speciaal voor veldvoetbal)

Preventie veldvoetbal

Voetbal blessures Pijn Klachten

Ik wil sportblessures voorkomen

Wat kan je oplopen tijdens warme dagen 

EHBO App

We snappen dat u niet alles kan onthouden, download daarom de ehbo app
KLIK OP DE TELEFOON