DZC '68NieuwsOverige nieuwsVrijwilliger aan het woord…….door Dick Schakel

Vrijwilliger aan het woord…….door Dick Schakel

Zoonlief Bas (destijds 8 jaar) : “Ik wil wel verhuizen van Zeist naar Doetinchem, maar dan wel meteen op voetballen”. In 1987 zijn we op een vrijdag verhuisd en de dag erop stond hij in de basis van de F1 van DZC’68. Zo de pupillen en junioren doorlopen met Gerben van Hardeveld en later Jan Minkhorst als grote leermeesters.
Ook ik hoorde als vrijwilliger bij de selectie….. met specialisatie waterzak- en vlaggetjesdrager. Zo’n 12 jaar heb ik met veel plezier mee gehobbeld en zo ook alle Centerparcs leren kennen in Nederland (afsluiting seizoen met de jongens). Zo was de week vrij snel (in)gevuld: maandag t/m vrijdag HR manager bij dè Philips, zaterdag voetbal en zondag paardrijden met onze dochter. Al met al een mooie periode in mijn leven.

Zo’n 5 jaar geleden - inmiddels de pensioengerechtigde leeftijd bereikt - als gastheer heringetreden bij DZC’68. In een roulatiesysteem met Johan Beuker en Cor Bruggink zorgen wij er elke zaterdagmorgen voor dat alle bezoekende verenigingen ‘gastvrij’ ontvangen worden. En natuurlijk de opa’s en oma’s, zoekende naar hun kleinkinderen, wegwijs maken in het doolhof van de velden. Ook bestuursleden, managers en andere ‘hoogwaardigheidbekleders‘ bij DZC ‘68 krijgen speciale aandacht…haha. Een geweldig en uniek concept.

Waarom DZC? Een praktische reden: ik heb toestemming van thuis….. de zaterdag in te vullen met voetbalgerelateerde zaken. Bij thuiswedstrijden van het 1e  ben ik meestal ook present. Daarnaast is het ook een bere gezellige club, weinig haantjesgedrag, meestal een luisterend oor, vaak bereid net een stapje meer te doen dan het broodnodige. Ik denk dat de groei van het ledenaantal met name te danken is aan het ‘thuisgevoel’. Betrokkenheid van vrijwilligers bij het wel en wee van de club blijkt uit het soms wekelijks uren vrijmaken voor een klus bij DZC en daarbij velen van hen als ‘niet spelend lid’ ook nog een financiële bijdrage leveren. Geweldig toch!

Mijn andere grote hobby is zingen en wel bij 3 koren (Gaanderens Mannenkoor (GM)/ Mooi Koor Man/  Waterlanders). Ook organisatorisch (organisatie concerten/ bestuursfunctie/ tekstschrijver/ waakhond website) draag ik daar zo mijn steentje bij. Onlangs ben ik met het voorzitterschap van het GM gestopt en kwam er wat tijd vrij voor het, samen met Jeroen Sanders, optuigen van de organisatie voor het 50-jarig jubileumjaar van DZC’68 in 2018. Ook hiervoor zal weer een groot beroep gedaan worden op vrijwilligers! Wij maken ons nergens zorgen over…...

Verder vind je me als vrijwilliger regelmatig bij evenementen in de stad zoals de ijsbaan, carnaval, septemberfeesten e.d.. Daarnaast zijn wij bevoorrechte grootouders van 3 prachtige kleindochters.

Waar ik wel eens last van heb? Van mezelf! Mijn drive om dingen perfect te willen regelen en afspraak m.i. afspraak is, stuiten wel eens op weerstand bij anderen. Hoewel een geintje mij zeker niet vreemd is, zou mijn relativeringsvermogen nog wel eens wat groter mogen zijn. Dat ik thuis gedoogd... wordt vanwege mijn bepaald niet groot enthousiasme voor het huishouden en de tuin, getuigt van klasse van mijn echtgenote. 

Een leven lang DZC? Ik teken ervoor!