DZC '68NieuwsArchiefNieuwsbrief itemsMei › Vertrouwen

Vertrouwen

Vrij recent organiseerde Support68, de Business Club van DZC’68, haar jaarlijkse Sponsoravond. Het thema was Blind Vertrouwen. Vanwege dit thema was het programma geheim gehouden en er werd natuurlijk volop gespeculeerd wat er die avond te gebeuren stond. Gewaagd of niet? Niet echt! Support68 had de afgelopen jaren altijd prima sponsoravonden belegd en er was zodoende veel krediet opgebouwd. Je zou kunnen zeggen dat de sponsoren met blind vertrouwen naar KROON Brasserie waren ‘afgereisd’. Het vertrouwen werd niet beschaamd, het werd opnieuw een gedenkwaardige avond.

Vertrouwen en voetbal. Het zijn twee zaken die niet altijd goed samen gaan. Na het prachtige WK in Brazilië, waar Oranje onder leiding van Van Gaal met een niet echt wereldelftal derde werd, was er een groot vertrouwen dat dit Oranje zich ook wel zou plaatsen voor het EK in Frankrijk. Maar dat gebeurde niet. En nu plaatsing voor het WK in Rusland ook niet waarschijnlijk is, is het vertrouwen tot het nulpunt gedaald. Er zal een wonder moeten gebeuren om het WK nog te bereiken. Er wordt opnieuw geschreeuwd om de grote verlosser: Van Gaal. Maar of die Oranje weer kan laten brullen is de vraag. De Nederlandse leeuw is niet meer de heerser in de mondiale voetbaljungle en dat is een grote teleurstelling. Het vertrouwen is weg en de voetballiefhebber moet daarmee maar zien te ‘dealen’.

Van het grote Oranje naar het kleine GeelBlauw. Al jaren wordt bij DZC gesmacht naar de terugkeer in de eerste klasse van het amateurvoetbal. Het is zelfs vastgelegd in alle beleidsplannen sinds Jan Minkhorst de scepter zwaait bij DZC. Daarnaast vindt de buitenwereld, waaronder de Achterhoekse sportjournalistiek, het ook een must voor een vereniging met 1.450 leden om op dit niveau te voetballen. Maar ja, het moet natuurlijk nog wel even gebeuren. Er werd van alles uit de kast gehaald om dit ultieme doel te behalen: er werd een geboren Twent aangesteld als Manager Prestatiesport (Gert-Jan Spit), er werd volop gelobbyd om oud DZC-ers met een professionele voetbalachtergrond terug te halen (Robin Faber) en er werden fietsen – weliswaar niet al te beste – ter beschikking gesteld aan spitsen in de dorpen rondom Doetinchem om maar bij DZC te komen scoren, en die actie slaagde (Meron Zehaye). Nu, na zoveel jaar, kan dan op korte termijn het net worden opgehaald en kan DZC kampioen worden in de tweede klasse H. Het vertrouwen is niet te beschrijven zo groot.

Het thema van de Sponsoravond was niet zo maar Blind Vertrouwen. Menigeen die had gehoopt op een schnabbel van Danny Blind kwam bedrogen uit. Het waren Joost Rigter en Blinde Ed die acte de présence gaven. Blinde Ed deed dat als one-man band met een pittig rock-‘n-roll repertoire en Joost Rigter met een presentatie c.q. workshop waarbij hij de aanwezigen meenam in zijn bijna blinde wereld. Voor de meesten ging er een wereld open. Ze zagen hoe blind zijn is, hoe alles zwart is om je heen en wat voor impact dat heeft op het dagelijkse leven. Alle vertrouwen is weg. Joost leerde echter dat er een drietal zaken zijn om daar mee om te gaan. Acceptatie, positiviteit en gewoon dingen doen. Het was een wijze levensles van iemand die na het verliezen van bijna alles, zijn leven weer had opgepakt. Met acceptatie, met gewoon dingen te doen en positief te zijn. Een les te mooi voor alleen sponsoren !!