DZC '68NieuwsOverige nieuwsSpelregelvragen april 2016

Spelregelvragen april 2016

Omdat we het belangrijk vinden dat onze voetballers, vrijwilligers en ouders op de hoogte zijn van de spelregels, proberen we iedere maand de spelregelkennis op te schroeven met enkele spelregelvragen. Beantwoord de vragen en ga voor de titel spelregel master van DZC'68 en win de 25 euro bon te besteden bij onze sponsor Hendrixen, die aan het eind van het seizoen wordt uitgereikt.
De vorige maand waren dat de volgende twee vragen :

Op het moment dat de doelman de bal wil vangen in zijn eigen doelgebied, krijgt hij van een aanvaller een schouderduw.
Daardoor krijgt de aanvaller de bal vrij voor het doel. Op het moment dat hij de bal in het doel wil schieten, pakt de doelman zijn been vast.
De scheidsrechter fluit. Wat is de spelhervatting?
A. strafschop voor de aanvaller
B. directe vrije schop voor de doelverdediger
C. indirecte vrije schop voor de doelverdediger
D. indirecte vrije schop voor de aanvaller
Antwoord: B
De spelhervatting is een directe vrije schop voor de doelman, omdat de doelman binnen zijn doelgebied een schouderduw krijgt, terwijl hij de bal nog niet in zijn bezit heeft.
Er volgt een 2e overtreding, begaan door de doelman.
Omdat de overtredingen niet gelijktijdig plaatsvinden, wordt de eerste overtreding bestraft en is de spelhervatting derhalve de directe vrije schop voor het niet correct aanvallen van de doelverdediger.

Een aanvaller brengt de bal hoog in het strafschopgebied van zijn tegenstander.
De bal gaat in de richting van een aanvaller, die in een duidelijke buitenspelsituatie staat.
De bal gaat echter hoog over hem heen en komt bij een teamgenoot terecht die niet buitenspel stond.
Vervolgens kopt deze de bal terug naar de eerder in buitenspel staande aanvaller, die dan scoort.
Wat gaat de scheidsrechter beslissen?
A. scheidsrechter kent het doelpunt toe, want op het moment van spelen stond de doelpuntenmaker niet strafbaar buitenspel. Hij beïnvloedde het spel van de doelverdediger en/of andere verdedigers niet.
B. hij keurt het doelpunt af, want op het moment van spelen stond hij wel degelijk buitenspel. Hij stond toch in de baan van het schot.
C. hij keurt het doelpunt af, want op het moment dat zijn teamgenoot de bal naar hem terugkopt, trekt hij voordeel uit zijn buitenspelsituatie.
D. scheidsrechter keurt het doelpunt af, want de speler staat wel in het gezichtsveld van de doelverdediger en is dus wel degelijk actief betrokken
Antwoord: A
De bal gaat richting de buitenspel staande aanvaller, die echter op dat moment niet meedoet en de tegenstander ook niet in diens spel beïnvloedt.
Een niet buitenspel staande ploeggenoot neemt de bal aan en kopt de bal terug naar de eerder niet strafbaar buitenspel staande ploeggenoot.
Dan is er sprake van een nieuwe situatie en toen stond betrokken speler dus niet strafbaar buitenspel. Geldig doelpunt derhalve.

Antwoord C wordt ook goed gerekend, omdat de vraagstelling niet duidelijk genoeg is of de aanvaller in de 2e situatie ook buitenspel staat.
Ranglijst:

Frans Duvigneau : 4
Frits Flinkevleugel : 4
Sikko Luinge : 2
Casper Berghuis : 1
Marijn van Leeuwen : 1
Ruud Harmsen : 1
Matthijs Hoek : 1
Hans van der Sterren : 1

Spelregel vragen April 2016

Hij hervat het spel met een strafschop en toont de verdediger een gele kaart
Hij hervat met een strafschop en toont de verdediger een gele of een rode kaart
Hij hervat het spel met een directe vrije schop op de plaats waar het vasthouden begon en toont de verdediger een gele kaart
Hij fluit af en wacht maximaal 30 minuten. Is de gewonde speler dan nog niet terug, dan staakt hij de wedstrijd.
Hij laat doorspelen totdat de bal uit het spel is. Vervolgens wacht hij maximaal 30 minuten. Is de gewonde speler dan nog niet terug, dan staakt hij de wedstrijd.
Hij laat doorspelen totdat de bal uit het spel is. Vervolgens wacht hij maximaal 5 minuten. Is de gewonde speler dan nog niet terug, dan staakt hij de wedstrijd.
Hij fluit af en wacht maximaal 5 minuten. Is de gewonde speler dan nog niet terug, dan staakt hij de wedstrijd.
*
* = Verplicht veld