DZC '68NieuwsOverige nieuwsNieuws vanuit de scheidsrechters commissie

Nieuws vanuit de scheidsrechters commissie

Het nieuws van onze scheidsrechters commissie.
Update uitvoeringsregeling excessen s.v. DZC’68

Net zoals bij iedere andere voetbalvereniging gebeurt er op of rond de velden wel iets, ook bij DZC’68. Om ervoor te zorgen dat excessen worden voorkomen en indien deze zich voordoen er ook toepasselijke maatregelen genomen kunnen worden heeft de Calamiteitencommissie i.s.m. het bestuur en de Scheidsrechterscommissie de uitvoeringsregeling excessen s.v. DZC’68 herschreven.

Gewelddadig handelen en/of bedreiging door speler(s)/teamofficial(s), ouders en/of supporters aan het adres van scheidsrechters c.q. vrijwilligers kan en mag immers niet. Dit is ongewenst gedrag, dat haaks staat op het veilig sportklimaat dat wij met zijn allen hoog in het vaandel hebben staan bij DZC’68.
Daarom willen wij dit een halt toeroepen omdat dit ons streven naar een veilig sportklimaat ondergraaft.

De regelgeving omtrent ongewenst gedrag en andere onacceptabele zaken, op of rondom het veld, is aangescherpt door de KNVB. Dit naar aanleiding van het incident op 02-12-2012 met assistent-scheidsrechter Richard Nieuwenhuizen die een dag later kwam te overlijden aan de gevolgen van het gewelddadig handelen tegen hem.

Indien er zich nu calamiteiten voordoen op of rond het veld, dan dient er niet (meer) gewacht te worden op de uitspraak van de KNVB, maar zal er namens DZC’68 door de Calamiteitencommissie actie worden ondernemen. 

Dus overkomt jou als (assistent) scheidsrechter c.q. vrijwilliger iets, geef dit dan door aan de Calamiteitencommissie, de dienstdoende scheidsrechters begeleider of aan het wedstrijdsecretariaat.

Zo maken wij het met z’n allen weer leuk om bij DZC’68 te voetballen of je vrijwilligersfunctie / hobby uit te oefenen!

Overigens is de uitvoeringsregeling excessen s.v. DZC’68 na te lezen op de site van DZC’68 onder Info/Beleidsstukken/DZC Calamiteitenplan

Geslaagde avond met Dennis Higler


Op maandag 21 maart 2022 hadden wij een avond georganiseerd voor (assistent)scheidsrechters.

De belangstelling voor deze avond was groot te noemen. Zo’n kleine 40 belangstellenden hadden de moeite genomen om deze interessante en leerzame avond te bezoeken en zodoende een kijkje te krijgen in het reilen en zeilen van - in dit geval - de ervaringen van Dennis Higler.

Vanaf 19:00 uur stroomde de zaal vol en konden de aanwezigen plaatsnemen voorzien van een kopje koffie of thee.
Onder de aanwezigen mochten wij ook – naast de leden van DZC’68 – leden van V.V. Viod, V.V. Doetinchem, S.V. Concordia Wehl en van de SDO (scheidsrechtersvereniging Doetinchem en Omstreken) begroeten.

Persoonlijke situaties – zelfs de penaltysituatie die zich op zondag 20 maart 2022 voordeed tijdens de wedstrijd F.C. Utrecht - F.C. Groningen, met Michael de Leeuw - werd besproken a.d.h.v. beeldmateriaal waarop Dennis nog beslag had weten te leggen.

In de 2e minuut van de wedstrijd wordt Michael de Leeuw door de keeper tegen de grond gewerkt. Vanuit het gezichtsveld van Dennis leek het op een schwalbe van Michael de Leeuw. Dennis wuift dit dan ook weg, maar de VAR vraagt hem om terug te komen op zijn beslissing en uiteindelijk krijgt F.C. Groningen toch een penalty toegekend die door El Hankouri wordt benut.

Deze situatie stond bij iedereen nog scherp op het netvlies en door zich kwetsbaar op te stellen en dit voorval bespreekbaar te maken, kreeg iedereen toch een aardig beeld van de heikele situaties waarin je soms als scheidsrechter – ongevraagd – terecht komt ondanks al je ervaring en spelregelkennis. Gezichtsveld en interpretatie luisteren dan wel heel nauw!

Verder kwamen aan bod, de:

-       Headsetcommunicatie
-       VAR-situaties
-       Communicatie 
-       Spelregels.


Tijdens de besproken VAR situaties ontstond een leuke wisselwerking en discussie tussen Dennis en de aanwezigen, waaruit nog maar eens duidelijk blijkt dat spelregelkennis, gezichtsveld en interpretatie een grootte rol spelen bij het nemen van “split second” beslissingen.


Rond 22:15 uur rondde Dennis de avond af, ontving hij een terecht applaus en werd hij door DZC’68 letterlijk en figuurlijk nog even in de bloemetjes gezet. Die waren overigens voor zijn vrouw – Joyce – voor het “mogen lenen van Dennis”.

Zelf ontving Dennis nog een mooi aandenken aan zijn bezoek aan de Achterhoek en na het bedanken van de aanwezigen ging iedereen tevreden huiswaarts.

Met dank aan:

Ab Brussen en Bart Bouwmeester voor het maken en beschikbaar stellen van de foto’s;

Jeroen Sanders voor het contact leggen met zijn “oude” KNVB- collega Dennis Higler,

en – niet onbelangrijk – DZC’68 bij monde van de manager breedtesport Max Riekel voor het beschikbaar stellen van de accommodatie en het budget voor het kunnen houden van deze activiteit.

Dit was een activiteit die naar meer smaakt en voor herhaling vatbaar is!

 - Cursussen

Afgelopen woensdag 13 april 2022 was het alweer de laatste avond van de 1e cursus verenigingsscheidsrechter die wij dit seizoen eindelijk weer konden houden.

In totaal 12 cursisten hebben deze avond de cursus met positief resultaat afgerond. Deze cursisten waren afkomstig uit de verenigingen Angerlo Vooruit, FC Bergh, VV Doetinchem, SDOUC en VV Dinxperlo. Met andere woorden; een mooie vertegenwoordiging uit onze regio.Bovenstaand een “teamfoto” van de geslaagden, met links vooraan hun KNVB docent Marcel van Schalkwijk.

Wij feliciteren alle cursisten van harte met het behaalde certificaat VS en wensen hun veel plezier en succes bij het uitoefenen van hun hobby.

De 2de cursus VS is inmiddels ook al weer halverwege. Deze groep bestaat uit leden van VV Concordia, VV Viod, VV GSV’38 en DZC’68. Nog 2 lessen en dan zullen ook zij naar verwachting hun certificaat binnen hebben. 8 Juni aanstaande is hun laatste praktijkavond. Veel succes en nog even volhouden dus!

Met vriendelijke groeten,

Hans van der Sterren,
Scheidsrechters coördinator DZC’68