DZC '68NieuwsOverige nieuwsNieuws vanuit de scheidsrechters commissie (November 2021)

Nieuws vanuit de scheidsrechters commissie (November 2021)

Hierbij het nieuws van onze scheidsrechters commissie.
GESLAAGD

Op woensdag 13 oktober 2021 werd uiteindelijk na ruim anderhalf jaar toch de cursus verenigingsscheidsrechter afgesloten, met wederom een goed resultaat voor DZC’68.

Onderstaand met gepaste trots de geslaagden en hun docent, van links naar rechts:

1e van links Rien van Haaften (KNVB docent), 4e van links Dwayne van der Veer, in het midden Niels Willemsen, 7de van links Timo Willemsen en uiterst rechts Jaap de  Graaf.


Door omstandigheden konden niet alle kandidaten deze avond cursus afronden, maar voor hun wordt naar een passende oplossing gezocht.

Wij feliciteren onze mannen van harte met het behaalde certificaat.

Welkom bij de club en jullie welverdiende welkomstgeschenk is onderweg!

Scheidsrechters aanstellingen

In de vorige nieuwsbrief heb ik de problematiek van de scheidsrechters aanstellingen onder de aandacht gebracht. Vanwege de actualiteit en de wens om iedere wedstrijd door een (eigen) scheidsrechter of scheidsrechter in opleiding te laten fluiten – op een heel veld wel te verstaan – breng ik onderstaande nogmaals onder uw aandacht.

Achter de schermen wordt er druk werk gemaakt van het werven van scheidsrechters. Dit alles onder het motto: “DZC’68 kan niet zonder scheidsrechters”.

Lees een en ander nog eens rustig door en heeft u vragen, schroom dan niet om ons aan te spreken of u een mail te sturen naar: scheidsrechtercoordinator@dzc68.nl. Wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen. Overigens zijn wij iedere zaterdag zichtbaar aanwezig voor onze scheidsrechters. Ook dan mag u ons gerust staande houden om uw vragen te stellen.

Inmiddels hebben wij al weer de nodige aanmeldingen binnen, waaronder – en dat meld ik hier met trots – 2 dames die de “stoute schoenen” gaan aantrekken en de uitdaging aangaan om verenigingsscheidsrechter te worden. Zij fluiten nu al onder begeleiding en gaan in januari/februari 2022 van start met de cursus verenigingsscheidsrechter.

De aanmelding van deze dames sluit in dit geval geweldig aan bij de campagne voor de werving van nieuwe (vrouwelijke) scheidsrechters, die medio oktober is gelanceerd.Deze poster hangt ook in ons clubgebouw.

DZC’68 behoort tot één van de 100 verenigingen met het ARAG Fair Play Certificaat. Ondanks al onze inspanningen om jaarlijks jongeren op te leiden als verenigingsscheidsrechter zoals vastgelegd in ons arbitrageplan, ontkomen ook wij er niet aan dat wij sommige wedstrijden – met name in de B-categorie - niet kunnen voorzien van verenigingsscheidsrechters. Dit zijn vrijwilligers met een DZC’68 hart, die graag willen maar niet altijd kunnen. Blessures of andere omstandigheden gooien soms roet in het eten, waardoor zij niet beschikbaar zijn.

Intern zijn wij bezig om in samenwerking met de S.D.O. Doetinchem scheidsrechters te werven. Wil je scheidsrechter worden en heb je informatie nodig, meldt je dan aan bij de scheidsrechterscommissie van DZC’68. Ook als je een opleiding wilt volgen.

Cursussen.

De Scheidsrechtersvereniging Doetinchem en Omstreken is weer begonnen met het voorbereiden en inventariseren van de cursussen die – zoals inmiddels bekend mag zijn – gehouden gaan worden in het clubgebouw van de SDO aan de Bezelhorst in Doetinchem. Dit najaar gaan we de nog niet afgeronde cursussen voltooien.

Planning en start voor de cursus Verenigingsscheidsrechter en de cursus SO3 staat gepland voor januari 2022.
Bent u geïnteresseerd of heeft u vragen, dan kunt u dit laten weten via de mail: ab@covsdoetinchem.nl

Onderstaand informatie over de genoemde cursussen. 

Opleiding verenigingsscheidsrechter:

De opleiding verenigingsscheidsrechter bestaat uit een mix van (avond)bijeenkomsten met praktijkoefeningen op locatie en het fluiten van (oefen)wedstrijden bij je eigen club. Tijdens de bijeenkomsten leren je meer over de spelregels, samenwerken met assistent-scheidsrechters, de 11 competenties (die in alle scheidsrechtersopleidingen terugkomen), positie kiezen en volgen, spelhervattingen en disciplinaire straffen. Daarnaast komt het interpreteren van spelregels en richtlijnen voor de scheidsrechter aan de orde. Tijdens het ervaringsdeel (wedstrijden leiden binnen de eigen vereniging) gaat de cursist in de werkelijke context zijn wedstrijden leiden. Zo brengt de cursist de theorie direct in praktijk en ontwikkelt hij of zij de verschillende competenties. De praktijkbegeleider is aanwezig tijdens deze oefenwedstrijden.  

Opleiding SOIII:

De opleiding SOIII (fluiten voor de KNVB) bestaat uit 4 theorieavonden. Tijdens de SOIII opleiding krijg je vanuit de afdeling scheidsrechterszaken praktijkbegeleiders toegewezen. Bij de SO III opleiding ligt de nadruk op wat het betekent om KNVB official te zijn.  Daarnaast krijg je als KNVB official te maken met prestatief voetbal (aanstellingen A-categorie). Daarom staan onderwerpen als gedrag, houding en persoonlijkheid centraal tijdens de cursus, naast het technische aspect van het fluiten. De praktijkervaring speelt hier een grote rol; we streven naar 4 praktijkmomenten met een KNVB praktijkbegeleider. Aan de hand van deze praktijkervaring wordt gekeken op welk niveau de scheidsrechter kan instromen bij de KNVB. Om daarvoor in aanmerking te komen dien je aan onderstaande criteria te kunnen voldoen (mede samengesteld met afdeling Scheidsrechterszaken).
 
    Minimaal 14 jaar oud;

  • Een afgeronde BOS opleiding (gehaald tussen 2012 en 2014) of diploma Verenigingsscheidsrechter positief advies docent.
  • Gemiddeld 3 keer per maand beschikbaar zijn om wedstrijden te fluiten voor de KNVB;
  • Bereid zijn om in een straal van ongeveer 25 kilometer rondom je woonplaats wedstrijden te fluiten;
  • Heeft een geldige VOG (Verklaring omtrent Gedrag), die wordt door de KNVB kosteloos aangevraagd zodra de indeling  bekend is;
  • Goede beheersing van de Nederlandse taal in woord en geschrift.
  • Voor meer informatie kunt de volgende link gebruiken naar de KNVB Assist pagina  

25 jarig verenigingsscheidsrechters jubileum.

Op 07 november 2021 was “onze” Theo Beunk 25 jaar verenigingsscheidsrechter bij DZC’68. Een mijlpaal dus.
Inmiddels is Theo gestopt; hij is de 65 jarige leeftijd gepasseerd en vindt het nu wel welletjes. Iedere wedstrijd verdient het immers om een scheidsrechter te hebben die in optimaforma is en Theo vindt dat hij niet meer aan deze norm kan voldoen.
Wij respecteren zijn besluit en bedanken hem op voorhand voor zijn inzet en betrokkenheid al die jaren.
Wij gaan nog op gepaste wijze afscheidt van hem nemen. In een volgende nieuwsbrief kom ik hierop terug.

Namens de scheidsrechterscommissie,

Hans van der Sterren
Scheidsrechterscoördinator DZC’68