DZC '68NieuwsOverige nieuwsJara Hoopman keert terug bij DZC’68!

Jara Hoopman keert terug bij DZC’68!

Na bijna twee seizoenen bij Jong PEC Zwolle Vrouwen te hebben gespeeld, keert Jara Hoopman terug bij DZC’68. Een stap die vraagt om uitleg.
(van onze verslaggever)
Belangrijkste vraag: Waarom?

Jara: Ik heb een prachtige tijd gehad bij PEC Zwolle. We zijn met Jong PEC Zwolle Vrouwen vorig jaar ongeslagen kampioen geworden in de 1e klasse en gepromoveerd naar de landelijke hoofdklasse A. Ik heb bijna elke wedstrijd mogen spelen en ontzettend veel geleerd. Ik was 15, trainde vier keer in de week, reisde 200 km per dag met openbaar vervoer, speelde met de selectie op zaterdag landelijk en slaagde ook nog voor mijn eindexamen. Dat was een heftig, maar super mooi, jaar met mooie hoogtepunten zoals o.a. de ereronde die we vanwege ons kampioenschap in het uitverkochte PEC Zwolle stadion mochten lopen voor 12.000 man publiek . Dat zal ik nooit meer vergeten.

Vorig jaar zat ik op het CSE (Centre for Sports & Education, red.) in Zwolle en was school en voetballen bij PEC Zwolle heel goed te combineren. Dit jaar startte ik op het MBO Landstede met de opleiding Pedagogisch Medewerker Jeugdzorg. Op die opleiding zijn de voorzieningen om naast school ook een topsporttraject te volgen veel moeilijker. Elke dag miste ik door het trainen meer dan twee lesuren, die ik zelfstandig moest inhalen. Ik moest dus ook nog steeds 200 km reizen per dag en dat werd echt te moeilijk om te combineren. Daardoor liep ik steeds meer achter en ondanks dat ik als topsporter langer over de opleiding mocht doen voelde dat niet fijn. Uiteindelijk groeide bij mij het besef dat ik naast mijn ambitie om profvoetbalster te worden toch ook mijn opleiding moest halen om uiteindelijk een goede baan te krijgen. Profvoetbalsters krijgen namelijk (helaas) niet zoveel betaald als de mannen, dus moeten er ook nog een baan naast hebben. Ik voelde dat ik moest kiezen en heb toen besloten om school op de eerste plaats te zetten en nu eerst te zorgen dat dat goed loopt. Ik kan natuurlijk niet zonder voetbal dus wil zeker blijven voetballen en wil dit voor nu weer doen bij mijn oude club. DZC’68 is altijd mijn club geweest, hier voel ik me thuis.
Maar een mogelijke profcarrière bij PEC Zwolle, of ergens anders dan?

Jara: Ik heb op dit moment voor mijn opleiding gekozen en kom daarom terug naar Doetinchem en ga nu eerst zorgen dat ik mijn opgelopen achterstand in de opleiding ga inhalen. Daar ligt nu mijn prioriteit. Maar zegt nooit: “nooit”.
Was het een lastige keuze?

Jara: Lastig? Zeker, bijna onmogelijk leek het. Ik heb er een aantal weken over nagedacht en alles wel 100 keer afgewogen. Maar op een zeker moment wist ik het. De verre afstand van drie en een half uur reizen per dag, speelde natuurlijk ook mee. Ik ben nu 16, dus op kamers gaan was ook nog niet echt een optie. Het was lastig, maar ik sta er volledig achter.
Een moedige keuze om bij PEC Zwolle te stoppen, maar dan had je wellicht hier in de buurt toch nog wel ergens op een hoger niveau kunnen gaan voetballen?

Jara lacht: Ja, dat kon ook. Je staat er versteld van hoe snel het nieuws rond ging toen PEC Zwolle het op social media bekend maakte maar ik kies op dit moment bewust voor DZC’68. Hier ben ik opgegroeid, heb ik veel geleerd en voel ik me thuis. Dat vind ik nu het allerbelangrijkst omdat ik me ook nu goed op school moet focussen. Ik heb een paar keer met VR1 meegetraind en met Dennis (Dennis Kitaman, hoofdtrainer VR1, red.) kennis gemaakt. Het is een heel leuk enthousiast team dat heel goed presteert. Dennis wilde mij er wel bij hebben, dus voor mij was het toen duidelijk: dat werd mijn nieuwe team. Weer bij de jongens gaan voetballen, zou een optie kunnen zijn, maar kies ik nu niet voor. Dennis Kitaman heeft veel ervaring in het vrouwenvoetbal en een TC2 diploma, dus bij DZC’68 kan ik mij als voetballer zeker nog verder ontwikkelen.
De KNVB heeft je overschrijving deze week goedgekeurd en je mag de rest van het seizoen al voor DZC’68 uitkomen. VR1 is dit seizoen ongeslagen. Wat kun jij toevoegen?

Jara: Ik ben allereerst vooral blij dat de hele groep zo enthousiast reageerde op mijn terugkeer en wil vooral gewoon weer zo snel mogelijk voetballen. Ik zal wel even moeten wennen aan het team en zij aan mij maar dat komt wel goed. En ondanks dat ik wel wat jonger ben, heb ik met de meesten al wel eens eerder gespeeld. Ook de ambitie van de club om met VR1 binnen een paar jaar naar de 2e klasse te promoveren en daarna misschien zelfs wel landelijk te gaan spelen spreekt mij aan. Daar wil ik op dit moment graag aan bijdragen. Ik zal wel weer even moeten wennen aan echt gras. Daar heb ik bijna twee jaar lang niet meer op getraind en gespeeld. Maar ook dat komt goed.
Wanneer staat je rentree gepland?

Jara: Mijn eerste officiële wedstrijd spelen we in de 1/8 finale van de beker uit tegen DSZ uit Boven Leeuwen op 30 januari. De competitie begint voor ons pas weer op 13 februari. Ik heb er heel veel zin in.
En school?

Jara: Ja, dit is nu maar 15 minuten fietsen. Ik zit nu op het Graafschap College en wil later in de jeugdhulpverlening gaan werken of aansluitend de politieopleiding doen. Ik kan al merken dat ik meer tijd heb en me beter op de opleiding kan concentreren. Ook dat gaat dus goed komen.
Jara veel succes op school en natuurlijk bij DZC’68!!