DZC '68NieuwsOverige nieuwsDZC’68 geeft RDC billenkoek

DZC’68 geeft RDC billenkoek

Het eerste elftal van DZC’68 won afgelopen zaterdag (21/3) met maar liefst 2-5 de belangrijke wedstrijd tegen RDC uit Deventer. Belangrijk, omdat het tijd was om weer een uitwedstrijd te winnen en zelfvertrouwen te tanken. Het werd daarom een geslaagde middag met drie punten en vijf doelpunten ‘in the pocket’.
Deventer, een oude Hanzestad gelegen aan de IJssel. Een stad met zo’n 100.000 inwoners en vanwege de Deventer koek ook wel de Koekstad genoemd. Deventer telt veel sportverenigingen en één daarvan is RDC, opgericht op 2 juli 2001. De club is ontstaan uit een fusie tussen Daventria, RODA en De CJV’ers. Daventria (opgericht in 1906) was een atletiek- en voetbalvereniging, maar na een bestaan van 95 jaar fuseerde de voetbalvereniging Daventria op de voornoemde datum met RODA – Recht Op Doel Af (opgericht in 1914). De nieuwe naam werd met ingang van seizoen 2001-2002 RDC (Roda Daventria Combinatie). In 2013 fuseerde RDC met C.S.V. De CJV’ers (opgericht in 1927). De naam werd veranderd van DVV RDC naar FC RDC, waarbij de 'R' staat voor RODA, de 'D' voor Daventria en de 'C' voor De CJV'ers. Maar genoeg historie, op naar de wedstrijd.

DZC begon frank en vrij aan de eerste helft en zette meteen druk op de goal van RDC. Dat resulteerde meteen in de 5e minuut al in een lekker schot van Thomas Kleinlugtebeld dat helaas geen doel trof. Het spelbeeld daarop was wisselend, maar de beste kansen waren voor DZC. Zo bestookten Rutger Ebbers en Thijs Aaldering het doel van RDC, maar opnieuw helaas zonder resultaat. Dat resultaat kwam er wel voor RDC en tegen de kansenverhouding in werd het 1-0. DZC bleef echter vertrouwen houden en met fel en verzorgd voetbal ontstonden er opnieuw kansen. De beloning kwam in de 38e minuut. Na een mooie actie van Thomas Kleinlugtebeld knalde Tolgahan Yayla de bal gedecideerd tegen de touwen, 1-1. Het werd echter niet een ‘erop en erover’, want in de 42e minuut werd het door een sluw kopballetje 2-1 voor RDC; dat was ook de ruststand. Tussenbalans: DZC de kansen, RDC de goals.

De rust was eigenlijk geen rust, want binnen tien minuten stonden de elftallen weer in het veld. En met name DZC had er zin in. Zo werd binnen drie minuten een achterstand omgebogen in een voorsprong. Eerst was het in de 56e Kushtrim Simnica die na een magnifiek steekballetje van Rutger Ebbers de bal prachtig in de kruising ‘punterde. In de 58e minuut was het opnieuw raak toen Thomas Kleinlugtebeld met ‘een diagonale streep’ de keeper van RDC kansloos liet. Zo was het plotseling 2-3. Maar de koek was nog niet op. In de 70e minuut scoorde Kushtrim Simnica zijn tweede doelpunt van de middag, 2-4. RDC werd wakker, maar het was te laat. Het zette nog wel aan, creëerde ook nog wel kansen, maar het geluk was aan de zijde van DZC. Diep in de tweede helft kreeg DZC zelfs nog een penalty, toen Thomas Kleinlugtebeld in het strafschopgebied werd gevloerd; deze werd jammer genoeg door diezelfde Thomas niet benut. Kort daarop, in blessuretijd, maakte hij dit goed door na een mooie actie met een fraai gekruld schot de keeper van RDC opnieuw kansloos te laten, 2-5. Dat was ook de eindstand. Eindbalans: een fel en sterk voetballend DZC wint zeer verdiend van de runner-up in deze competitie.

In het programmaboekje van RDC stond: ‘Kortom een RDC in vorm tegen een ploeg die er juist naar op zoek is‘. En dat maakt voetbal juist zo leuk en verrassend. RDC was deze zaterdag de vorm kwijt en DZC had de vorm weer gevonden. Dat was ook de wijze les van deze dag. De ene zaterdag is de andere niet en iedere zaterdag moet er met frisse moed worden begonnen en moet er worden vertrouwd op de eigen kwaliteiten. Op naar aanstaande zaterdag. Dan staat de Achterhoekse derby tegen DZSV op het programma.

Opstelling DZC'68: Job Tadema; Thijs Aaldering, Jordy Nijholt, Frank van Tent Beking, Jordi Worm; Rutger Ebbers, Nick Abbink, Tolgahan Yayla; Mike Verkerk, Kushtrim Simnica (Luuk Jansen), Thomas Kleinlugtebeld.