DZC '68NieuwsOverige nieuwsBreed Presteren

Breed Presteren

Onder het motto Breed Presteren leveren Ralf Timmer en Max Riekel vanaf januari beurtelings een item aan over Prestatiesport en Breedtesport. Dit om toe te lichten wat er allemaal gebeurt in hun afdeling en hoe er gezamenlijk wordt opgetrokken. Hier de tweede bijdrage van Ralf Timmer.

Iedereen verdiend een leven lang DZC’68!

Medio februari 2020 introduceerde de KNVB haar nieuwe plan om vanaf seizoen 2020 – 2021 geen ranglijsten meer bij te houden tot en met de O12. Er is dan nog wel geen definitieve klap op dit revolutionaire initiatief gekomen, maar toch zorgde dit idee op allerlei niveaus al voor de nodige discussie. Van Dirk Kuijt en Jack van Gelder tot de plaatselijke voetbalvader en voetbaltrainer spraken hier schande van. En dat is natuurlijk ook niet zo gek.

Persoonlijk snap ik de gedachtegang van de KNVB en de bijbehorende onderbouwing, alleen is dit wel het middel om ervoor te zorgen dat jongens en meisjes meer plezier beleven aan het voetbalspel en zich beter kunnen ontwikkelen? Het is natuurlijk lastig om hier een gedegen antwoord op te geven, maar mijn gevoel zegt dat dit niet de oplossing is.

Als we kijken naar onderzoek van de KNVB bij de pupillen (t/m O13) waarin de belangrijkste redenen voor kinderen om te beginnen met voetballen is weergegeven is dat gewoonweg omdat ze voetbal een leuke sport vinden, vriendjes en familieleden ook voetballen, je actief bezig bent met je gezondheid en voetbal een teamsport is. Vervolgens blijven pupillen voetballen, omdat ze samen spelen met vriendjes en vriendinnetjes, het gezellig is in het team en ze plezier aan het voetbalspel beleven. Wanneer pupillen stoppen met voetbal komt dat voornamelijk doordat ze niet meer samen kunnen spelen met vriendjes en vriendinnetjes, ze voetballen niet leuk meer vinden en/of door de kritische houding van de trainer. Factoren voor ouders/verzorgers om hun kind te laten stoppen met voetbal is de sfeer bij de vereniging, de trainer/coach en het selectiebeleid van de club. Met deze wetenschap moeten we het naar mijn mening niet moeilijker maken dan het is.

Een duidelijk beleid voeren (ten aanzien van teamindelingen), de kwaliteit van trainers en de sfeer binnen een team en de totale vereniging is dus ontzettend belangrijk om onze leden optimaal plezier en ontwikkeling te bieden. Om dit te bewerkstelligen doen we al ontzettend veel bij DZC en daar zetten ook ontzettend veel mensen zich voor in. De interne trainerscursus, de presentatieavond, het oktoberfest, het Technisch Overleg, het oliebollentoernooi, het knakworstentoernooi, de bioscoopdag, het herfstkamp en Sinterklaas. Zomaar een greep van activiteiten die hebben plaatsgevonden dit seizoen en hier een positieve bijdrage aan hebben moeten leveren. En dat is nog niet alles, want de Hollandse Avond, de Siem en Luuk Jongsterdag en de toernooien komen er nog aan! 

Kortom er gebeurt bij DZC’68, zowel binnen als buiten de lijnen, ontzettend veel om ieder lid zoveel mogelijk plezier en ontwikkeling te bieden. Gaat dit altijd goed? Nee. Kan dit (nog) beter? Ja. Dus laten we samen de handen (nog meer) uit de mouwen steken en vooral elkaar (nog beter) helpen om dit (nog) beter te doen in de toekomst, want iedereen verdiend een leven lang DZC’68, waarbij je ook in de O11 en O12 kampioen kan worden!

Met sportieve groet,

Ralf Timmer

Manager Prestatiesport / Hoofd Opleidingen