DZC '68NieuwsArchiefNieuwsbrief itemsMei › Kampioen

kampioen

Zaterdag 22 april 2017 werd DZC’68 kampioen in de tweede klasse H van het zaterdag amateurvoetbal. Thuis werd een fantastisch seizoen afgesloten met een eclatante zege op Enter Voorruit (5-0). Het was drie jaar geleden dat DZC voor het laatst zo’n feest kon vieren. In mei 2014 werd DZC kampioen in de derde klasse, dit onder leiding van coach Arthur Isselman. Nu gebeurde dat onder aanvoering van Stéven Verheijen (langs de lijn) en Robin Faber (in het veld). De opdracht voor Faber en Verheijen voor de komende seizoenen is al bekend: een stabiele eerste klasser worden.

Als echte Wikipedia fan heb ik natuurlijk even gekeken in welk ‘22 april rijtje’ het kampioenschap van DZC wordt opgenomen. En het werd tijd dat dat saaie lijstje wordt opgeleukt met een kampioenschap, want de ‘hoogtepunten’ tot nu toe waren: 1864 - Het Amerikaans Congres bepaalt bij wet dat op alle in de Verenigde Staten geslagen munten de inscriptie In God We Trust moet staan. 1905 - Oprichting van de Vereniging tot behoud van Natuurmonumenten. 2000 - Six Flags Holland opent zijn deuren met vier nieuwe achtbanen. En verder verjaren op 22 april nog de volgende meer of minder succesvolle voetballers: Mark van Bommel, Anthony Lurling en Thijs Houwing (wie kent ‘m nog, spits bij De Graafschap, 19 wedstrijden, 0 goals).

Wat nooit saai is, zijn de perikelen na een goal, een overwinning of een kampioenschap. De taferelen na een goal zijn bekend: mooie Afrikaanse dansjes, T-shirts onder de wedstrijdshirts met emotionele persoonlijke teksten en schoenen poetsende duo’s (Zehaye poetst Faber). Overwinningen en kampioenschappen leveren ook gedenkwaardige momenten op: champagne op het veld – terwijl een biertje aan de zijlijn verboden is – (Kapperts law), een prijsuitreiking door de Heren van Zuid (Milder en Dommerholt), een confettikanon met GeelBlauwe papiertjes (met dank aan de Supporters Collignon, Jonkman, Rijnshoeven en Terbeek) en een gezamenlijke duik in de gracht van Sportpark Zuid (Verheijen eerst). En daarna natuurlijk bier, heel veel bier.

Overwinningen vieren en kampioen worden, willen we allemaal. Maar toch voelen we ons niet vaak overwinnaars en kampioenen. Het heeft te maken met ons gevoel van de waarde daarvan. Ik vind dat we daar met z’n allen wat aan moeten doen. Als het DZC op Sportpark Zuid in Doetinchem net zo’n groot feest kan vieren als Feyenoord op de Coolsingel in Rotterdam, dan kunnen we dat toch 'downgraden' naar onze eigen persoonlijke feestjes. Een mooi voorbeeld is Tijn Holsteren uit Hapert. Tijn werd bekend van zijn nagellakactie bij Serious Request december vorig jaar; een persoonlijke actie die 2,5 miljoen euro opleverde. Hij is inmiddels een bekende Nederlander, heeft een brief van de Paus gekregen, vecht voor z’n leven, en is wat mij betreft een groot kampioen; zonder feest op de Coolsingel of op Sportpark Zuid. Laten we ons wat vaker overwinnaar of kampioen voelen en dat vieren, hoe klein die overwinning of dat kampioenschap ook. Niks mis mee, doen !!