DZC '68NieuwsOverige nieuwsVrijwilliger aan het woord

Vrijwilliger aan het woord

Deze week aan het woord: Jan de Boer (45), vader van Luca, Alessio en Federico, partner van Claudia.  Bij DZC’68 sinds de zomer van 2011 toen mijn oudste zoon Luca begon met voetballen in de Champions league.
Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik werk al ruim 20 jaar op de prachtige historische buitenplaats Bingerden te Angerlo, als tuinbaas “bestier” daar het groen, dwz; ik ben verantwoordelijk voor het dagelijks onderhoud van de tuinen, park, moestuin en bosgebied. Daarnaast  ben ik enkele jaren geleden voor mijzelf begon-nen als tuinontwerper.

Wat zijn je werkzaamheden als vrijwilliger ?
Ik ben begonnen als trainer van de F11. Daarna enkele jaren leider. Momenteel vlag ik zo af en toe een wedstrijd van de JO14-2 en begeleid regelmatig wedstrijden van mijn jongste zoon Federico, die in de JO9-2 speelt. Daarnaast ben ik lid van de vrijwilligerscommissie. Hoofdtaken van de commissie zijn: werven, plaatsen, behou- den en begeleiden van alle vrijwilligers bij DZC. Veel mensen zullen mij ook kennen van de jaarlijks terugkerende bloemenactie op de zaterdag voor moederdag en in het voorjaar van 2018 heb ik voor de taluds rond de nieuwe accommodatie een beplantingsplan gemaakt en deze ingeplant. Ik ben ook nog sponsor en op vrijdagavond sta ik vaak een balletje te trappen met de heren van de 35/45+ en zorg ervoor dat er na afloop gezellig een biertje kan worden gedronken.

Wat vind je leuk aan je werkzaamheden?

Als vrijwilliger ontwikkel je extra vaardigheden die voor jezelf van pas komen en het geeft mij enorm veel voldoening als ik een onderdeel van geluk en plezier kan zijn voor jeugd en andere mensen. Bijkomend voordeel is dat je door vrijwilligerswerk veel nieuwe sociale contacten opdoet.

Spreekt Positief Coachen je aan?
Ja, dat preekt mij heel erg aan. Positief coachen is enorm belangrijk en laat zien dat het laten genie- ten van sport de beste manier is om tot goede resultaten te komen. Het geeft jeugd maar ook volwassenen veel zelfvertrouwen en daardoor plezier in het sporten. Positief coachen doe je dan ook niet alleen maar doen we met z’n allen als club.

Is er iets dat je graag anders zou willen zien bij DZC?
Betere trainersbegeleiding voor zowel de prestatiesport als de breedtesport. Voor trainers om zichzelf te ontwikkelen, maar vooral ook om be- tere trainingen te verzorgen met als hoofddoel positief coachen.

Vind jij dat alle vrijwilligers een Verklaring Omtrent Gedrag moeten hebben?
Ja. Het geeft meer zekerheid over het verleden van nieuwe trainers, coaches en begeleiders en vermindert de kans dat die personen, die eerder in de fout zijn gegaan, een functie bij een sport- vereniging kunnen uitoefenen.

Hoe ziet DZC'68 er over 10 jaar uit?
Een nog multifunctionelere sportaccommodatie zowel in sportief als maatschappelijke zin waar iedereen met plezier zijn sport of activiteit kan beoefenen.

Waar kun je jou voor wakker maken? 
Mag mij in het voorjaar bij zonsopkomst wak- ker maken. Niets is zo heerlijk om dan in alle vroegte door de natuur te struinen en van de rust te genieten.

Wat is het belangrijkste dat je ooit hebt geleerd?
Respect voor je medemens en voor de natuur.

Van welke muziek gaan je voetjes van de vloer?
De voetjes gaan niet van de vloer, maar ik luister graag naar classic rock muziek jaren 70 en 80.

Als je niet in Doetinchem zou wonen, waar dan wel?
Misschien wel op Landgoed Bingerden waar ik ook werk. Een mooie plek en schitterende om- geving. Een oase van groen en rust.

Waar heb je een hekel aan?
Onbeschoft en onbeleefd gedrag in het dage- lijks leven maar ook langs de lijn zie ik dat teveel. Werkt averechts op de doelstelling die we met zijn allen hebben: respect en plezier!

Wat is het beste wat je in je leven is overkomen?
De geboorte van mijn jongens en dat ik Claudia heb ontmoet. Daarnaast dat ik van mijn hobby mijn werk heb kunnen maken.

Waar ga je naar toe op vakantie?
Meestal gaan we twee keer per jaar naar Italië. Familiebezoek gecombineerd met vakantie. Italië is een fantastisch veelzijdig land, heerlijke gerechten en prachtige natuur en natuurlijk altijd fijne temperaturen.

Een goede eigenschap van jezelf?
Behulpzaam en sociaal.