DZC '68NieuwsOverige nieuwsVrijwilliger aan het woord

Vrijwilliger aan het woord

Deze week aan het woord: Heico Heezen, geboren getogen in de Achterhoek. Hij woont met zijn vrouw Nelke en twee kinderen Cas en Tijn in het centrum van Doetinchem. Werkzaam in het onderwijs op het Graafschap College in Doetinchem, sport regelmatig en gaat vaak op stap met zijn twee Labradoodles Sepp en Raf.
Hoe ben je bij DZC terecht gekomen?
Mijn zoon Tijn is dit seizoen bij DZC in JO11-7 gaan voetballen. Samen met Tijn heb ik dit seizoen vanuit een andere vereniging de overstap naar DZC gemaakt.

Wat zijn je werkzaamheden als vrijwilliger?
Mijn functieomschrijving is Jeugdcoördinator bij DZC’68 JO11 en JO12. Daarnaast bekleed ik de functie assistent-trainer / coach van team JO11-7.

Hoeveel tijd kost het je?
Afhankelijk van hoeveelheid teams ca 2 tot 3 uur per week. Dit is inclusief het zaterdagse rondje langs de velden om teams te bekijken en coaches te spreken. Tijdens de periode van teamindelingen in mei/juni is de tijdsbesteding wat meer. Naast mijn werkzaamheden als jeugdcoördinator neemt mijn werkzaamheden als assistent-trainer / coach met daarbij horende taken inclusief de wedstrijden neemt ongeveer 8 uur per week in beslag.

Doe je dit alleen of rouleer je met collega vrijwilligers?
Als jeugdcoördinator voer ik mijn taken in principe alleen uit. Naast mijn werkzaamheden als assistenttrainer/coach heb ik twee fantastische mensen om me heen. Samen met Dave de Jong als hoofdtrainer en Marianne Kelderman hoofd administratie-JO11-7 vormen we samen een prachtig team.

Wat vind je leuk aan je werkzaamheden?
Het is voor mij een leuke en zinvolle vrijetijdsbesteding, dicht bij mijn kinderen te zijn. Je leert nieuwe mensen kennen, doet op verschillende gebieden ervaring op, ik kan iets voor een ander betekenen en mijn talenten inzetten. Kortom: mijn voldoening is groot als kinderen hun ei kwijt kunnen op het voetbalveld, als wedstrijden probleemloos verlopen, een evenement gesmeerd verloopt en dat een ieder plezier mag beleven.

Denk je wel eens ... ‘Ik zou weleens ... ... .... willen doen bij DZC?’
Nou nee… en misschien wel ja… ik denk meer op het gebied van inzet ouderbetrokkenheid in de sport bij DZC’68. Ik ben als ouder trots dat ik mijn kind zie voetballen, op welk niveau dan ook. Ik merk regelmatig als trainer dat ouders zich beperken tot het brengen en halen van hun kind en dan vaak ook alleen op het moment dat het hen uitkomt. Als de agenda van de ouder het niet toelaat, dan kan het kind niet gaan voetballen. Verenigingen worden door deze ouders beschouwd als een vorm van kinderopvang. Deze ouders zouden hun vrije tijd moeten inpassen in de vrije tijd van hun kind, zodat ze het kunnen ondersteunen, geïnteresseerd zijn en gebeurtenissen (voor, tijdens en na de
training of wedstrijd) kunnen relativeren.

Spreekt Positief Coachen je aan?
Absoluut. Op een leuke manier werken aan meer sportiviteit. Door niet te zeuren over misstanden, maar door Want in een dergelijke cultuur is de kans het grootst dat het goed gaat! Ouders moedigen positief en plezierig aan, helpen met leren winnen en verliezen, met complimenten geven en troosten.

Wat vind jij, moeten alle vrijwilligers een Verklaring omtrent Gedrag hebben?
Mijn antwoord is natuurlijk vol mondig JA. Het is belangrijk dat iedereen, en met name minderjarigen en kwetsbare groepen, in een veilige omgeving kunnen sporten. Als vereniging is het een taak om maatregelen te nemen die seksuele intimidatie kunnen voorkomen. Door als vereniging een VOG te verlangen van iedereen die in zijn functie in aanraking komt met kinderen of kwetsbare groepen, laat je zien dat je de veiligheid van je leden serieus neemt.

Hoe ziet DZC er over 10 jaar uit?
Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. 

Waar kan je jou voor wakker maken?
Een knuffel, een kus en …. ; )

Wat is het belangrijkste wat je ooit hebt geleerd?
Als je anders naar dingen leert kijken, verandert je leven.Mijn zelfontwikkeling is de sleutel voor geluk en succes. Ik accepteer mezelf zoals ik ben en kies relaties met mensen waar ik vrolijk van word. Ik doe wat ik wil en ik vergelijk mezelf niet met anderen en nog veel meer…..

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
Ik heb geen nachtkastje en lees zelden boeken.

Wat vind je het belangrijkste in je leven?
Familie / vrienden, aanpassingsvermogen, diversiteit, betrouwbaarheid, verantwoordelijkheid, het verschil maken, gezondheid, in balans zijn, persoonlijke ontwikkeling, geduld en zorgzaamheid.

Waar heb je een hekel aan?
Aan muggenbulten en smakken.

Wat is het beste wat je in je leven is overkomen?
Mijn vrouw Nelke en geboorte van mijn kinderen Cas en Tijn.

Waar ga je naar toe op vakantie?
Italië, het prachtige Toscane!

Noem een goede eigenschap van jezelf
Positief, open-minded, innemend, leergierig, leidinggevend,praktisch Initiatiefrijk, besluitvaardig, veel creativiteit. te laten zien dat in een positieve cultuur de prestaties verbeteren, teams hierdoor hechter en sterker worden. Positieve coaches, trainers en ouders helpen mee aan
een positieve cultuur.