DZC '68NieuwsOverige nieuwsSponsoravond Support68, Blind Vertrouwen

Sponsoravond Support68, Blind Vertrouwen

Donderdagavond 30 maart hield Support68 van DZC’68 haar jaarlijkse Sponsoravond. Thema dit jaar was Blind Vertrouwen. Het programma was om die reden ook niet bekend. Ondanks dat hadden zo’n 125 sponsoren met blind vertrouwen KROON Brasserie aan het Simonsplein weten te vinden in afwachting van hopelijk opnieuw een bijzondere Sponsoravond.
Het werd een avond met twee zienden, Sjoerd Weikamp en Jan Minkhorst, en twee blinden, Joost Rigter en Blinde Ed. Het werd een avond netwerken, maar ook een avond met een boodschap. De boodschap dat je ondanks een beperking, niet kunnen zien, heel veel kunt bereiken. Met acceptatie, met positiviteit en met gewoon dingen doen, dit ondanks je kwetsbaarheid. Een boodschap die breder getrokken kan geworden, die je kunt projecteren op heel veel situaties wanneer je keuzes moeten maken als het tegenzit.

Sjoerd Weikamp en Jan Minkhorst trapten de avond af. Sjoerd heette iedereen welkom: de sponsoren, de Heren van Zuid en een aantal nauw betrokken bij DZC. Vervolgens werden er grappen gemaakt over Danny Blind, solliciteerde Sjoerd, nu spits in het vijfde, open naar de positie van spits in het eerste en kondigde hij Jan Minkhorst aan. Jan had zijn speech opgehangen aan spreekwoorden over blind en over vertrouwen. De kern was dat mensen elkaar nodig hebben, elkaar opzoeken en een vertrouwde en veilige omgeving willen creëren. Dat kan in vele vormen en een sportvereniging als DZC is daar één van.

Centraal op de avond was Joost Rigter (42) gepositioneerd. Tot zijn 26e kon Joost zien. Vandaag ziet hij nog maar 0,8 procent. Een zeldzame oogaandoening – pigmentosa – maakte Joost binnen tien jaar nagenoeg blind. Het betekende een totale ommekeer, niets zou meer hetzelfde zijn. Maar is het leven dan minder mooi? Absoluut niet, aldus Joost. Anders, maar ook heel mooi. Het werd een speech over acceptatie, gewoon dingen doen, kwetsbaarheid en positiviteit. Om die 0,8 procent voor iedereen werkelijkheid te laten worden werd KROON in het donker gezet en werden blinddoeken uitgereikt. Het leidde onder meer tot de oefening waarbij je kennis moest maken met vier mensen in je omgeving (was lastig en een beetje eng). De acceptatie, het gewoon dingen doen en de positiviteit van Joost hebben er toe geleid dat hij inmiddels drie bedrijven heeft; hij is onder meer een veel gevraagd spreker en heeft zijn eigen altijd al gewilde restaurant in Amsterdam, Bar Wisse. Het was een mooi, spannend en richtinggevend verhaal.

Een andere belichaming van acceptie, gewoon dingen doen en positiviteit is Blinde Ed. Ed wordt geboren als Ed Ruyer en groeit op een muzikale familie en als kind al is het Ed’s droom om muzikant te worden Zijn moeder speelt accordeon en, heel hip in de seventies, elektronisch orgel. Op zijn 5e vindt Ed de weg naar het orgel en vanaf dan gaat het hard. Hij gaat van zijn 6e tot zijn 19e jaar naar het blindeninstituut waar veel aandacht wordt besteed aan muziek. Ed tackelt elk instrument waar een toets op te vinden is; piano, keyboard, synthesizer en accordeon. Op het blindeninstituut speelt Ed in een aantal bands en volgt een opleiding tot pianostemmer. Later doet Ed mee aan Idols, staat hij op de Zwarte Cross en is hij regelmatig te gast in het oude legendarische Hattrick. Maar gisteravond vulde hij KROON Brasserie met rock and roll en zijn rauwe stemgeluid. Ed is Joost en Joost is Ed.

Support68 voegde zo een mooie Sponsoravond toe aan haar indrukwekkende oeuvre. Een Business Club avond zoals die moet zijn. Met veel ruimte voor netwerken en gezelligheid, maar ook met een serieuze noot. Dus als het even tegenzit en het is onomkeerbaar: acceptatie, gewoon dingen doen en positiviteit !!

Onze huisfotograaf Carlo Stevering heeft weer een paar mooie kiekjes kunnen maken van deze toch weer bijzondere sponsoravond. Deze kunt u bekijken in het fotoalbum.