DZC '68NieuwsOverige nieuwsJO13-1 krijgt masterclass in voetbal Intimidatie.

JO13-1 krijgt masterclass in voetbal Intimidatie.

Ondanks de euforie rondom ons team hebben we toch ook al wat tegenslagen te verwerken gehad. Wij als begeleiding hameren er ook steeds op dat we iedereen keihard nodig hebben dit seizoen. En een ongeluk zit in een klein hoekje. Zo bleek maar weer.
Het is vrijdagavond, en als mijn vrouw thuiskomt vertelt ze direct dat ze door 2 politieauto's werd ingehaald en ter hoogte van het Metzo College meende ze onze spits Bink te hebben zien staan in het bijzijn van zijn moeder en de daarvoor voorbij gekomen politie. Op dat punt ligt een gevaarlijke oversteekplaats en er zijn hier ook al meerdere aanrijdingen te betreuren geweest. Wellicht draagt dit verslag er toe bij dat de gemeente hier eens serieus maatregelen gaat nemen zodat ieder kind in Doetinchem hier veilig kan oversteken. Achteraf blijkt de automobilist dan ook nog "zo druk" te zijn dat hij kort uitstapt om te vragen hoe het gaat en vervolgens gewoon verder gaat en een kind van 12 jaar met op diverse plaatsen kneuzingen gewoon laat staan langs de kant van de weg.

Voorafgaand aan de bekerwedstrijd moesten we onze boys dus vertellen dat hun maatje Bink er vandaag niet bij zou zijn. Hij had teveel last van zijn rug om mee te kunnen doen.
En zoals een hechte groep betaamd zijn de reacties niet mals. Zowel teamgenoten als wij als begeleiding kunnen dit soort verhalen maar moeilijk naast ons neer leggen. Maar we moeten gewoon voetballen vandaag. En nog wel tegen een club uit het allerhoogste jeugdniveau. De eerste divisie. Stiekum hadden we al gezien dat deze mannen vorige week "gewoon" even het echte Feijenoord op een gelijkspel had weten te houden. Dus we zouden weleens een lesje voetbal kunnen krijgen vandaag. We zijn in ieder geval gewaarschuwd.

Inmiddels zijn de mannen van Spartaan 20 ook op Sportpark Zuid gearriveerd. Met een echte spelersbus zijn ze in alle vroegte vanuit Rotterdam richting Doetinchem gereden maar van enige vermoeidheid is geen spoor te bekennen. Sterker nog, er stappen kerels uit de bus die qua postuur bij ons in de B1 niet zouden misstaan. Ik dacht eerst dat die in de verkeerde bus waren gestapt. Maar ja, voetballen is voetballen. En zoals trainer Nick meerdere keren voorafgaand aan de wedstrijd heeft aangegeven: Zaterdag betekend lekker voetballen. Dan moet je opstaan, de muziek aanzetten en denken......."Yes vandaag ga ik eens laten zien wat ik kan" En zeker tegen dit soort tegenstanders. Als je ergens iets kan leren dan is het vandaag wel. Geniet en doe gewoon je stinkende best.

Als we de kleedkamer uitkomen staan een aantal van de jongens van de tegenstander ons al op te wachten. Als ze ons zien begint de wedstrijd al. Er worden teksten naar onze jongens geroepen waar "KIM HOLLAND" nog rooie oortjes van zou krijgen. Erg bijzonder te noemen en de toon is gezet. Voor onze jongens is dit compleet nieuw en daarvan kunnen we nog wel wat leren. Ons niet uit de wedstrijd laten halen. Niet bang laten maken. Onze jongens zijn duidelijk onder de indruk, en ook in het veld blijkt dat de tegenstander het "spelletje uit de wedstrijd halen" al aardig onder de knie hebben. Voor ons een mooi leermoment dus.

Tijdens onze warming up krijgen we nog een tegenslag te verwerken. Wiebe geeft aan veel last te hebben van zijn achillespees en twijfelt of hij wel kan spelen vandaag. Na wat mentale steun en wat rekken en strekken kan hij toch starten, maar voor hoe lang?

Vanaf de aftrap zetten we brutaal de tegenstander onder druk en krijgen een paar kleine kansjes. Na een minuut of 10 komt Spartaan steeds beter in de wedstrijd en laten zien goed te kunnen voetballen. We hebben moeite met de lopende mensen op het middenveld en de tegenstander blijft prima van achteruit onder de druk uit voetballen. Vandaag zat hier ook het grote probleem. Waar we normaal in staat zijn om als collectief druk te zetten was vandaag voornamelijk Jesse druk doende om de druk op de tegenstander te krijgen. Maar als je dat alleen moet doen is dat op dit niveau simpelweg onbegonnen werk. Leermoment van de dag. Met zijn allen durven voetballen. Durven druk te zetten. Niet te bang zijn om foutjes te maken. En elkaar helpen als het even mis gaat. We houden aardig stand, maar meer met tegenhouden van de tegenstander in plaats van zelf echt aan het voetballen te komen. Nadat Spartaan vanuit een vrij trap al eens op de lat gekopt heeft in de 18e minuut moeten we toch echt onze meerdere erkennen, en nog voor de rust kijken we tegen een 0-2 achterstand aan. Op het veld hebben een aantal jongens het zwaar met het spelletje intimideren van de tegenstander. Zonder een bal in de buurt duwen, trekken, schelden past niet zo bij onze mannen, maar als we mee willen doen zullen we dit toch naast ons neer moeten leggen. En de scheids? Die floot een prima wedstrijd. Een vriendelijke jonge knaap die de wedstrijd inclusief de sfeer eromheen prima aanvoelde. Een compliment vanuit DZC daarvoor!

In de rust vertellen we onze jongens dat er nog niets gespeeld is. Dat ze vooral moeten genieten van alles wat er in zo'n wedstrijd gebeurt. Dat "Paul Pogba en Wilfried Bony" in het centrum van de verdediging van Spartaan ook maar "gewone jongens" zijn. We moeten gewoon proberen te voetballen want op het fysieke vlak leggen we het gewoon af. Vooral Rik heeft in de spits vandaag keihard gewerkt tegen deze twee reuzen. Maar net als de rest van onze aanval waren we vandaag tegen deze muur gewoon kansloos.

We beginnen vol goede moed aan de tweede helft, maar we lopen heel ongelukkig al in de 2e minuut tegen een ongelukkige "klutsbal" aan. 0-3.
We laten de kopjes echter nog niet hangen en dat is een groot compliment waard. We hebben geknokt voor al we waard waren. Jammer genoeg lopen we door 2 persoonlijke foutjes nog tegen de 0-4 en de 0-5 aan. Vlak daarna moeten we ook nog Wiebe vervangen en heeft Romijn ook nog een behoorlijke tik gehad op zijn enkel en is ook niet fris meer. Maar we geven niet op. We zetten een en ander noodgedwongen om en op het middenveld moeten nu Sam, Kenji, en Jesse knokken voor wat ze waard zijn. Voorin proberen we vooral de snelheid van onze buitenspelers Nick en Romijn te gebruiken maar die zijn goed afgeschermd vandaag. En Rik probeert zich nog steeds te verweren tegen "zijn 2 grote vrienden".
Achterin geven we de laatste 10 minuten niets meer weg. Jamie, Ruben, Gijs, Brent, Sil, en Naut gooien er nog een tandje bij, en samen met onze middenvelders gaan we warempel steeds beter voetballen maar bij hun centrale duo stopt het steeds. Wat mij betreft maakte dit vandaag het verschil, en hebben wij weer het nodige kunnen leren waardoor we alleen maar sterker kunnen worden. Ik wil Spartaan feliciteren met het behalen van de volgende ronde in de beker, en wij maken ons op voor een prachtige serie wedstrijden in de competitie. Volgende week al staat de thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard op het programma. Weer een mooie mogelijkheid om onszelf verder te ontwikkelen. Ik heb er nu alweer zin in!