DZC '68NieuwsOverige nieuwsDZC JO13-1 en de muur uit Drachten.

DZC JO13-1 en de muur uit Drachten.

Waar we afgelopen dinsdag nog kletsnat van het trainingsveld kwamen, scheen vandaag een prachtige najaarszon. En dat terwijl het vannacht voor het eerst een paar graden onder nul was geweest. We hebben de hele week gewaakt voor onderschatting. 
Wij hebben immers in de laatste 2 wedstrijden de volle winst behaald, waaronder afgelopen week uit op Urk in een zinderende wedstrijd op de toenmalige koploper. We zitten dus in de flow, maar moeten het iedere week weer opnieuw laten zien. Zeker tegen een tegenstander die weliswaar onderaan de ranglijst staat, maar die de top 4 uit onze competitie al hebben gehad, en zeker niet overal weggespeeld zijn. Afgelopen week boekten ze zelfs een overwinning op ATC waar wij juist weer tegen een nederlaag op zijn gelopen. We zijn dus gewaarschuwd.

Vandaag is de ploeg uit het prachtige Friese Drachten onze tegenstander. Drachtense Boys wel te verstaan. Maar die naam doet niet helemaal recht aan de twee pittige dames die eveneens deze ploeg versterken. Ik stel dus voor om voortaan te spreken van Drachtense Boys en Girls.

En over Girl gesproken.......wij hebben er gelukkig ook zo een rondlopen. Onze Bibi. Ik weet eigenlijk niet precies welke variant van deze naam gekozen is. Ik ken er namelijk twee. De eerste vertaling van Bibi is Dame....of lief meisje....nou ik kan je vertellen dat menig aanvaller van de tegenpartij het hier absoluut niet mee eens is. Ik weet dus bijna wel zeker dat het de Zweedse variant is. Namelijk "de verhevene". Ik denk dat dit ook meer op zijn plaats is. Want samen met "King Duuk", en "Hugo de Eerste" vormen ze vandaag onze verdediging. Oh nee, ik vergeet er nog een. En iemand die vandaag ook nog eens een geweldige wedstrijd speelde. Roemvolle strijder, strijder om de buit. Dat is de werkelijke betekenis van de Germaans/Italiaanse naam Gino. Samen met onze trouwe goedlachse doelman Sam vormen zij onze verdediging. En wie missen we dan? Onze Corne die samen met zijn vader naast voetballen nog een grote passie heeft. Namelijk hardlopen. En dan doe je gewoon even mee aan een hardloopwedstrijd op Terschelling. En dan loop je binnen een uur gewoon even 10 kilometer. Top prestatie hoor Corne! Ik neem aan dat vader een half uur later binnen was? Zonder gekheid, echt knap gedaan hoor, maar volgende week weer gewoon bij ons mee knallen hoor!

Door de afwezigheid van Corne hebben we voorafgaand aan deze wedstrijd wel wat moeten puzzelen. Zeker nu we net een beetje aan elkaar beginnen te wennen.
Hugo neemt derhalve de plek van Corne centraal achterin in, en Duuk verhuisd van de rechts naar de linksback positie.

Drachtense Boys heeft een paar hele grote knapen in de ploeg die de fysieke duels niet schuwen en wij moeten dus vol aan de bak. Maar Ruben, Maxim, Bent, Kenji hebben de mouwen vandaag tot onder de oksels opgestroopt en zijn geenszins van plan om vandaag punten af te staan. En gesteund door de verdedigers trekken ze ten strijde. Felle duels volgen elkaar snel op en de eerste helft is er een van veel strijd maar niet ons beste voetbal. Dat is ook lastig want onze tegenstander speelt in een 5-3-2 systeem en vooral de laatste man speelt ook nog eens een meter of 10 achter de verdediging. Alle zekerheden die je maar kunt inbouwen zijn vandaag toepast om het ons zo lastig mogelijk te maken. Oftewel de Drachtense muur is opgetrokken, en men is niet van plan de poort open te zetten.

Onze aanvallers Rens, Bram, Romeo en Tim knokken voor wat ze waard zijn maar hebben het vandaag lastig tegen de grote sterke en felle verdedigers. Maar ze blijven alles geven maar we komen niet veel verder dan de rand van het strafschopgebied en daar smoren bijna al onze inzetten.

In de rust geven we onze spelers complimenten voor de inzet, maar zijn tevens kritisch op het vertoonde spel. We moeten niet meegaan in het spel van onze tegenstander die hopen in de counter ons pijn te kunnen doen. Dus we moeten niet steeds de lange bal spelen. Nauwkeuriger zijn, en vooral rustiger worden, en proberen de juiste oplossing te bedenken in balbezit. We ogen nog erg fit tijdens de rust, terwijl ik aan de kant van onze tegenstander al wat mannen zwaar heb horen hijgen en puffen. Het tempo ligt hoog en vooral de fysieke duels zijn zwaar en kosten veel energie.

De tweede helft is beter dan de eerste. We beginnen steeds beter te voetballen en lijken steeds meer grip op de wedstrijd te krijgen. Onze tegenstander leunt steeds meer achterover en we moeten blijven proberen deze muur omver te krijgen. Bram en Romeo lijken allebei alleen een keer op de keeper af te gaan, maar de passing is steeds net iets te hard waardoor de keeper zijn goal keurig schoon weet te houden.

In de 45e minuut veroveren Ruben en Maxim sterk de bal op het middenveld en brengen Bent in stelling. Hij verschalkt met een mooie sleepbeweging zijn directe tegenstander en rent richting de achterlijn aan de rechterkant van het veld. Daar lijkt hij de bal te verliezen maar op karakter weet hij balbezit te houden en geeft de bal voor de goal. Ternauwernood weet iemand van Drachtense Boys de bal weg te werken en de bal valt op de rand van het strafschopgebied voor de voeten van de goed achter Bent meegelopen Kenji. Die bedenkt zich geen moment en ramt de bal als een granaat in het dak van de goal! Onhoudbaar voor de keeper, en terwijl hij de bal uit het net vist, viert onze blauw gele brigade een feestje. Voor hij het in de gaten heeft hangen de eerste spelers om de nek van Kenji totdat we een ware DZC toren hebben gebouwd. 1-0. Verdiend maar zwaar bevochten, en nog zeker een kwartier te gaan.

We wisselen zelf nog een keer door Rens en Romeo in de punt van de aanval te laten spelen en Kenji naast Ruben op het middenveld te posteren om samen met Maxim op het middenveld de wedstrijd op slot te gooien. We krijgen nog wat kansjes maar worden niet echt gevaarlijk meer. De boys en Girls uit Drachten gaan nog even alles of niets spelen, maar onze verdediging geeft geen krimp.

Dan fluit de scheidsrechter voor het einde en pakken we wederom 3 kostbare punten. We bedanken onze trouwe supporters en vieren een feestje in de kleedkamer.
Dat zijn 9 punten uit de laatste 3 wedstrijden in de tweede divisie. Kunnen we dit vasthouden? We gaan het zien. Volgende week wederom een thuiswedstrijd op Sportpark Zuid. Dan tegen de ploeg uit Schalkhaar. Komen jullie ook weer?