DZC '68NieuwsOverige nieuwsDZC'68 verliest finale Achterhoek Cup na shoot-outs (foto's)

DZC'68 verliest finale Achterhoek Cup na shoot-outs (foto's)

DZC’68 verloor afgelopen zaterdag (22/6) ook haar derde opeenvolgende finale van de Achterhoek Cup. Tegen hoofdklasser AZSV uit Aalten was de stand na de reguliere speeltijd 1-1, maar AZSV was beter in het benutten van de shoot-outs, 4-2. Helaas dus geen mooi afscheidscadeau voor hoofdtrainer Stéven Verheijen.
DZC’68 en de Achterhoek Cup is aan de ene kant een goede match, maar aan de andere kant ook niet. DZC schopt het altijd ver, behaalde de afgelopen twee jaar zelfs de finale, maar verloor die beide. Medio 2017 was DZSV van oud DZC-er Bas van Londen de sterkste na shoot-outs en medio vorig jaar werd er met 1-0 verloren van hoofdklasser Silvolde. Dus wat zou het mooi zijn hoofdtrainer Stéven Verheijen een mooi afscheidscadeau te bezorgen. Hopelijk was de juiste spirit er nog na de Houdini-act aan het einde van het afgelopen seizoen. Toen speelde DZC zich rechtstreeks veilig in de 1e klasse door middel van drie overwinningen op rij – een ongelofelijke prestatie. De juiste spirit voor deze wedstrijd zou echter niet genoeg zijn – de tegenstander was hoofdklasser AZSV uit Aalten. AZSV heeft met haar nieuwe trainer Dave de Jong (oud DZC, oud De Graafschap, én eigenaar van All Sportswear dé kledingleverancier van DZC), een geweldig seizoen achter de rug. Het won vaak en verdiend, maar viste achter het net toen de prijzen werden verdeeld. Beide ploegen waren er dus op voorhand gebrand te winnen – noem het de kers op de taart voor zowel voor Dave als Stéven.

Het beloofde een mooi potje zomeravondvoetbal te worden op Sportpark Dichteren. Veel publiek van beide clubs en een prachtig temperatuurtje om te voetballen en om er naar te kijken. DZC voelde dat goed aan, gaf meteen gas en in de 3e minuut leverde dat meteen de 0-1 op. Een hoekschop van Rutger Ebbers werd feilloos ingeknikt door Nick Abbink. AZSV was wakker, kon aan de bak, zette via goed combinatiespel meteen druk en ook dat had snel rendement. De Aaltenaren hadden daarbij echter wel de hulp nodig van scheidsrechter Hans Kok die AZSV in de 12e minuut wel erg gemakkelijk een strafschop gaf. Deze was echter wel besteed aan de bij AZSV vertrekkende Robbin Thuss, 1-1. AZSV voetbalde daarna prima verder, maar tot echt grote kansen kwam het niet. DZC vocht echter voor wat waard was en was gevaarlijk in de counter, met vrije schoppen en hoekschoppen. Zo schoot Tolgahan Yayla, na een snelle uitbraak met Dylan Hendriksen, net over. AZSV was aan het slot van de eerste helft nog dichtbij bij de 2-1, Max Jansen, die een transfer maakt naar DFS Opheusden, schoot een vrije schop op de rand van zestien rakelings over. Ruststand derhalve 1-1.

De tweede helft begon voor DZC met twee verse krachten, Sergio Keurntjes en Meron Zehaye kwamen in de ploeg voor Jelle van Rinsum en Dylan Hendriksen. Het veranderde niet echt veel aan het spelbeeld: AZSV drong aan en DZC loerde op de counter en de kansjes. Die kansjes kwamen er zeker, waaronder een prachtige wegdraaiende actie van Meron Zehaye gevolgd door een heerlijke pegel die maar net over de kruising zeilde, en een bal die na een scrimmage net naast de goal van AZSV hobbelde. Nog maar eens wisselen dan: Stephen van Beek voor Max Riekel, Thomas Kleinlugtebeld voor Fabian Mensah en Jesse Wortelboer voor Gloria Papela. Het vele wisselen van beide ploegen kwam de wedstrijd zeker niet ten goede, AZSV speelde steeds slordiger, bakte er eigenlijk weinig van, en DZC probeerde het wel, maar miste ook de goede ingevingen om doeltreffend te zijn. Zelfs een slotoffensief van de dappere strijders van Stéven Verheijen leverde niets op. Na de reguliere speeltijd stond er dus 1-1 op het scorebord en moest er dus via shoot-outs een winnaar uit de bus komen. Aangezien DZC de eerste twee miste en AZSV de eerste twee benutte, was het pleit na de vierde benutte shoot-out van AZSV beslecht en ging de Achterhoek Cup naar Aalten.

Zo verloor DZC haar derde opeenvolgende finale van de Achterhoek Cup. Gezien het veldoverwicht en het combinatiespel had AZSV misschien wel het meeste recht op de overwinning, maar gezien de vechtlust en de kansen had DZC ook zeker recht op de beker. Hoe dan ook, AZSV deed het in de shoot-outs gewoon beter. En nu op vakantie zullen de meeste spelers van DZC hebben gedacht. Maar niet alleen op vakantie, want De Gelderlander meldde afgelopen maandag (17/6) dat maar liefst acht spelers DZC gaan verlaten: Stephen van Beek (Rheden), Robin Faber (stopt), Freek Linnenbank (Concordia Wehl), Fabian Mensah (AZSV), Duri Tekerlek (stopt), Max van der Velpen (Doetinchem), Mathijs de Waard (Silvolde) en Meron Zehaye (Be Quick ’28). En mede gezien het nog steeds geldende credo van DZC ‘wij betalen niet’, schuiven de talenten vanuit andere geledingen van DZC gewoon door. Er wacht de nieuwe trainer van DZC, Jos van der Veen, dus een mooie en spannende klus om een evenwichtig nieuw mannen 1 te smeden, hoofdzakelijk met jongens uit eigen kweek. Dit met als uitgangspunt DZC volgend jaar opnieuw te behouden in de 1e klasse, met als uiteindelijk doel een stabiele 1e klasser te worden !!

Opstelling: Job Tadema; Jody Keuben, Nick Abbink, Jelle van Rinsum (Sergio Keurntjes), Tolgahan Yayla; Rutger Ebbers, Mathijs de Waard, Gloria Papela (Jesse Wortelboer); Fabian Mensah (Thomas Kleinlugtebeld), Max Riekel (Stephen van Beek), Dylan Hendriksen (Meron Zehaye).

P.S. Ondergetekende neemt ook afscheid. Afscheid als één van de verslaggevers van mannen 1. Ben er medio 2013 mee gestart en het heeft mij heel veel schrijfplezier gegeven – en hopelijk u heel veel leesplezier. Maar er is een tijd van komen en een tijd van gaan. En dat is nu – het ga u goed, beter, best !!

Egenius Lodewijks

De foto's zijn te vinden op acherhoekfoto.nl of klik hier