DZC '68NieuwsOverige nieuwsDe ijsmuts-affaire (deel 2)

De ijsmuts-affaire (deel 2)

Het zesde deel alweer van de memoires. Deze keer over de (Zomerse) ijsmuts.
De KNVB-afdeling Gelderland had besloten dat de (verloren) wedstrijd DZC’68 2 – DZSV 2 geheel moest worden overgespeeld, na mijn protest tegen de beslissing van de scheidsrechter dat ik niet met een ijsmuts op mocht spelen.

Uiteraard blije gezichten bij mijn teamgenoten, want we kregen een onverwachte herkansing! Maar nu was er boosheid en frustratie in Dinxperlo. Want zij verloren 2 punten (toen leverde een overwinning nog maar 2 punten op), moesten wederom naar Doetinchem (weliswaar op kosten van de KNVB) en droegen geen enkele schuld. Dat was lullig voor DZSV 2.  Zij hebben vervolgens naar ik meen ook een brief gestuurd aan de KNVB, maar die bleek op haar beurt nu ook onvermurwbaar. De wedstrijd moest worden overgespeeld. En daarmee basta.

Ik had met mijn ijsmuts een sneeuwbal aan het rollen gebracht, die steeds groter werd.

Want vervolgens doken ook de media op dit incident. Eerst nog een feitelijk bericht in De Gelderlander. Daarna uitgebreidere artikelen in De Gelderlander en De Telegraaf (voorpagina!) waarin betrokken clubs en scheidsrechter hun reacties gaven. En zelfs de Vara-radio (Tussen Start en Finish, met Henk Spaan en Harry Vermeegen) besteedde met een live-interview op hilarische wijze aandacht aan de ijsmuts: zat er nou wel of geen bolletje op de ijsmuts? 

Alle aandacht zorgde voor extra olie op het vuur bij DZSV 2. In eerste instantie toonden ze nog hun gevoel voor humor door (bij 25 graden Celsius, het was inmiddels april en de zon scheen volop) collectief met ijsmutsen het veld op te komen.

Maar toen begon de wedstrijd, onder leiding van een prima (vrouwelijke) scheidsrechter.  Deze keer mocht ik dus wel meespelen. De ijsmuts had ik overigens thuisgelaten: don’t push it! DZSV 2 speelde stevig, maar wij waren beter en kwamen op voorsprong. De frustraties bij de tegenstander namen toe, dit resulteerde in tal van overtredingen en kaarten voor hen, waaronder twee rode. Jammer, maar wel een beetje begrijpelijk. Uiteindelijk wonnen wij tamelijk eenvoudig met 4-0.

De ijsmuts-affaire was een soort lawine geworden die nog lang bleef nadreunen, zowel op Sportpark Zuid als in Dinxperlo en omstreken. Maar laat ik u 35 jaar na dato één ding verklappen: er zat absoluut geen bolletje op de muts!

 Muzieksuggestie: Heat Of The Moment, Asia