DZC '68NieuwsOverige nieuws"We gaan voor promotie met Vrouwen 1"

"We gaan voor promotie met Vrouwen 1"

Dennis Kitaman is begonnen aan zijn 1e seizoen als hoofdtrainer van DZC’68 VR1. De werkgroep Vrouwenvoetbal sprak met hem.
Welke club(s) trainde je hiervoor?
Naast trainer VR1 van DZC’68 ben ik ook trainer van SC Westervoort VR1(zondag 2e klasse), waar ik nu mijn 2e seizoen ben ingegaan. Ik ben dan ook de hele week op het veld te vinden en doe dat met veel plezier. Naast het voetballen werk ik fulltime als Hypotheekacceptant bij Quion te Rotterdam. Ik ga elke dag van Westervoort naar Rotterdam en van het werk vaak direct door het sportpark. Elke ochtend en middag sluit ik lekker aan in de files en weet als geen ander,  wat fileleed in Nederland is.
Voordat ik naar SC Westervoort VR1 ging, was ik als trainer werkzaam bij Victoria Boys VR1
(Zondag Hoofdklasse) en bij AZSV VR1 (Zaterdag 2e Klasse).

Bij beide verenigingen deed ik naast het trainen van VR1, samen met andere trainers, het scoutingwerk bij de pupillen- en juniorenteams. Dit met als doel om kwaliteit z.s.m. naar boven te krijgen en daar waar kwaliteit achterbleef, te kijken, waarom het achterbleef en hoe te verbeteren.

Na 4 seizoenen AZSV VR1 met veel plezier getraind te hebben, voldoende talenten naar VR1 te hebben laten doorstromen,  vertrok ik bij de club om mij volledig te gaan focussen op het verbeteren van de kwaliteit van de speelsters in ‘The Girls Academie’ bij Victoria Boys. Ik had de supervisie over de teams vallend onder ‘The Girls Academie’ zijnde, de MA1, de C2M en de D2M. Deze teams trainden 3x per week, waarbij de laatste training op de te spelen wedstrijd werd afgestemd. De D2M heb ik onder mijn hoede genomen en het team met de meeste talenten, de C2M, werd aan VR1 gelinkt. De talentvolle speelsters uit de C2M trainden 1x per week met VR1 mee en 2x met hun eigen team. Zo werden ze met meer weerstand geconfronteerd, wat hun ontwikkeling als voetbalster weer ten goede kwam. Uit het C2M elftal stroomden drie 15-jarige meiden door naar VR1, toen nog spelend in de Zondag 1e Klasse C. Daar waren wij als trainers natuurlijk erg blij mee, want daar deden we het juist voor. En als je ziet dat je eigen talenten bij je blijven en naar Vrouwen 1 doorstromen, mag je ook zeker blij zijn.

Maar spelen op een steeds hoger niveau brengt ook verplichtingen met zich mee. Want rekening houden met het plannen van je vakantie, weekendje weg etc. is dan wel erg belangrijk.
Want het kan toch niet zo zijn, dat je je teamgenoten, trainer(s) en club in de steek laat, terwijl je met teamsport bezig bent? Gelukkig begreep elke speelster dit en werden de gemaakte afspraken m.b.t. de vakantieplanningen goed op elkaar afgestemd. Bij SC Westervoort zijn we precies op dezelfde lijn bezig het vrouwenvoetbal naar een hoger niveau te tillen. Ook hier trainen twee meisjes van net 15 jaar oud, spelend in de C1 junioren jongens, 1x per week met Vrouwen 1 mee. Voor oefenwedstrijden worden ze uitgenodigd en starten altijd vanuit de basis.
Wat zijn je verwachtingen? 
Een seizoen vol uitdagingen  voor mij, de club en iedereen die zich binnen de club met meisjes- en vrouwenvoetbal bezig houdt. Dit seizoen is er voor het eerst gekozen om met een prestatietak binnen het Vrouwenvoetbal te beginnen. Dit houdt dan ook in, dat de lat ook hoger gelegd is. Wij willen een toonaangevende vereniging, en de grootste in de regio Doetinchem, op het gebied van het meisjes- en vrouwenvoetbal worden. Door o.a. Wim Hoopman en Marco Rijks is veel tijd geïnvesteerd in het promoten en ontplooien van allerlei activiteiten, om onze ledenaantallen nog groter te maken. Daarbij worden zij gesteund door een groep zeer fanatieke train(st)ers en leid(st)ers, die allemaal het doel hebben om het meisjes- en vrouwenvoetbal bij DZC’68 naar een hoger niveau te tillen. 

De selectie is absoluut sterker geworden, we hebben echt kwaliteit erbij gekregen. Ik heb van te voren de keuze gemaakt voor een smallere selectie, om het niveau van de speelsters omhoog te brengen, met als doel naar een zo goed mogelijk resultaat tijdens de competitie te kunnen werken. Momenteel staat VR1 ongeslagen bovenaan en we gaan er vanuit, dat we aan het eind van het seizoen ook bovenaan staan. Pas dan is onze doelstelling behaald.
Hoe kijk je terug op de resultaten in het bekertoernooi?
De resultaten waren uitstekend. Wij zijn bovenaan in de poulefase geëindigd met 9 punten uit 3 wedstrijden en een doelsaldo van 51 doelpunten voor en slechts 1 doelpunt tegen.
Je staat bekend als een trainer die ook oog heeft voor de rest van de club, hoe kijk je tegen de ontwikkelingen binnen DZC aan?
Je merkt gewoon dat iedereen die met het meisjes- en vrouwenvoetbal bij de club bezig is, erg gedreven is. Iedereen helpt mee om het voetbal naar een hoger niveau te tillen. Ook mensen die niet zoveel met het meisjes- en vrouwenvoetbal hadden, beginnen zich meer en meer voor het meisjes- en vrouwenvoetbal te interesseren. Daarom is het zinvol om door te gaan met het promoten van meisjes- en vrouwenvoetbal binnen (en buiten) onze club. Wij willen immers toonaangevend worden op dit gebied en dienen nu dan ook hierin te investeren.
Ten slotte, wat is de doelstelling voor aankomend seizoen?
De doelstelling is promoveren naar de 3e klasse. We hebben het beste team in de 4e Klasse en mogen met minder dan ook geen genoegen nemen. Daarnaast oefen je bij een promotie een enorme aantrekkingskracht uit naar speelsters, die het niet naar hun zin hebben bij hun huidige club. Die zien dat het hier bij ons goed geregeld is, dat we goed bezig zijn, positief in het nieuws staan en zullen dan eerder een overstap naar ons maken. De kans dat we inderdaad de toonaangevende club binnen de regio op het gebied van meisjes- en vrouwenvoetbal worden, zal alleen maar groter worden. 
De kansen liggen er en die zullen wij zeker niet laten lopen.

Om doelstellingen te halen, heb je natuurlijk ook een team achter je nodig die achter de schermen heel veel werk verricht. Zo hebben we een enthousiaste Werkgroep Vrouwenvoetbal, die zich met ziel en zaligheid inzet, om het meisjes- en vrouwenvoetbal, zowel binnen als ook buiten DZC’68, op de kaart te zetten. Dit doen ze met allerlei wervingsactiviteiten, die de club nog meer bekendheid in de regio zullen geven.