DZC '68NieuwsOverige nieuws"Als ik op vakantie ga, dan missen ze me'

"Als ik op vakantie ga, dan missen ze me'

Maandag 6 september, een man met een hart van goud in "De Gelderlander" onder "Onvoorwaardelijke Clubliefde" Sjaak Medze
Hij mag dan niet de beste voetballer zijn uit de historie van DZC'68, Doetinchem-mer Sjaak Medze (72) is wél van onschatbare waarde voor de zaterdagvereniging. ,,Voor mij is DZC mijn tweede familie."

Sjaak Medze is lid van DZC'68 sinds de zomer van 1973, vijf jaar na de oprichting van de Doetinchemse voetbalclub. ,,Vroeger zat ik bij MvR in 's-Heerenberg", vertelt de Doetinchemse zeventiger.

,,Daar voetbalde ik van mijn 6de tot mijn 21ste. Liefst vijftien jaar, maar ik kreeg een meisje in Doetinchem, waardoor ik bij DZC'68 kwam te spelen. Eerst in het derde elftal, toen in het vijfde en later in het zevende. Ik heb tot mijn 48ste gevoetbald."

Daarnaast maakte Medze zich ook al snel verdienstelijk als vrijwilliger. ,,Dat hoort toch? En sinds ik op mijn 61ste met pensioen ging, ben ik dagelijks op de club. Tegenwoordig ben ik elke ochtend hier, als lid van de onderhoudsploeg."

Soms is de Doetinchemmer er niet vanwege vakantie, klinkt het bijna verontschuldigend. ,,Als ik dan met mijn vrouw een paar dagen ben weggeweest, zeggen mensen dat ze me gemist hebben. Dat voelt bijzonder voor me."

Ook in tijden van corona is Medze druk. Er valt altijd wel iets te doen bij een grote club als DZC'68 met ruim 1500 leden. ,,Ik vind het een prachtige club met voor mij heel veel bekende mensen. Daarnaast hebben we een prachtige accommodatie. Die heeft de club enkele jaren terug ook echt een boost gegeven, alsof je een nieuw huis krijgt."

DZC'68 voelt dan ook als vertrouwd voor Medze. ,,Ik heb zelf corona gehad. Tien dagen ben ik thuis gebleven, toen miste ik de club. Maar er was op de vereniging ook een vrijwilliger die het veel 'slimmer' had dan ik. Robbie Meesters is bijna 80 jaar, maar hij moet zich nadat hij corona had, rustig houden. Hij heeft nog geluk gehad."

Medze maakt bij zijn club ook deel uit van de Heren van Zuid, een select groepje mannen op respectabele leeftijd die de hoofdmacht overal volgt, zowel uit als thuis. ,,Dan komt de hoofdtrainer na afloop even langs en legt hij ons de tactiek uit. Heel erg leuk."

Over twee jaar is Medze een halve eeuw lid van de zaterdagclub. Zijn ogen glinsteren als hij erover praat. ,,DZC'68 is als een tweede familie voor mij. Daar vijftig jaar lid van mogen zijn, dat is machtig. De slogan van ons is: 'Een leven lang DZC'68'. Dat geldt zeker voor mij."

Woonplaats: Doetinchem
Naam club: DZC'68
Naam sport: Voetbal
Lid sinds: 1973
Functie: Vrijwilliger van de onderhoudsploeg, barman en entreekaartjesverkoper

Bron: De Gelderlander
Remko Alberink