DZC '68NieuwsOverige nieuwsMijn ideale D1  (JO15-1)

Mijn ideale D1  (JO15-1)

De lest for best, het ideale elftal volgens Gerben van Hardeveld, dat hij trainer was. Bij deze willen we Gerben bedanken voor de mooie verhalen van 50 jaar DZC'68.
Tussen 1978 en 2003 heb ik als jeugdtrainer bij DZC’68 ongeveer 15 jaar de d1 getraind. Toen werden de grootste talenten pas rond hun 12e   weggeplukt door betaald voetbalclubs. Er liepen in die periode dus heel wat talentvolle spelers op Sportpark Zuid rond. Tijd voor een ultieme selectie uit alle spelers die ik destijds in de d1 heb mogen begeleiden. Als coach heb ik altijd voor aanvallend voetbal gekozen. Vandaar een 4:3:3 systeem, met de punt naar achter op het middenveld. 

Voor de keeperspositie komen namen als Jordi Doornebosch, Brian Heerens, Thom Wassink en Matthijs Hekman spontaan naar boven. Ik kies voor Matthijs vanwege zijn atletisch vermogen, meevoetballen en positiviteit. Zou ook nu nog prima mee kunnen.

Voor de positie van rechtsback denk ik aan Thijs Aaldering, Jeroen Drenth, Daniël Bruggink,en Jurgen Steentjes. Jeroen was een slimme verdediger, met een goede inspeelpass en tactisch sterk.

Als voorstopper: Camiel Oostendorp, Stefan Dikker, Jeroen Jansen, Bas Schakel. Ooit twijfelde ik over Jeroen, maar kwam daar snel van terug. Een voorbeeld. 

Als laatste man: Robin Faber,  Ryan Hooykammer, Jeroen Smid, Jordi Braakhekke. Als coach liet ik Robin, tot zijn grote verbazing, voor het eerst centraal achterin spelen. Hij is er nooit meer weg geweest. Zeer complete speler.

Op de linksback-positie: Barry Scheers, Sahin Karacay, Bas van Londen. Bas was meer een voorstopper dan linksback, maar was linksbenig en hoort in de basis.

Rechtermiddenvelder: Siem de Jong, Pim Berendsen, Milenko Visser. Nadere uitleg overbodig. Siem kon door zijn overzicht en techniek eigenlijk overal spelen. 

Als centrale middenvelder: Serdar Yalcin, Mark Jaspers, Dennis te Braak. Dennis was toen technisch, tactisch en mentaal al sterk. 

Linker middenvelder Erjon Tuenter, Kevin Brok, Cihan Yalcin. Erjon had een prachtig linkerbeen, nam verantwoordelijkheid en maakte vaak het verschil.

Rechter aanvaller: Michel Visser, Roy Stinissen, Walter Leurink. Roy was bloedsnel, doelgericht en had een daverend schot. Kon ook als spits uit de voeten.

In de spits: Patrick Verhaegh, Chiel Oostendorp en Luuk de Jong. Luuk was en is de ultieme teamspeler en wil altijd winnen. 

Links voorin: Robert Leenders, Maikel Lens, Maarten Jaspers, Jan Greven. Misschien verrassend, maar ik kies voor Robert. Snel, scherp en doeltreffend.

Al met al een prachtig elftal, met een sterke bank. Het trainen en coachen van deze spelers en uiteraard nog honderden andere in de periode dat ik jeugdtrainer bij DZC’68 mocht zijn, was een cadeautje. Destijds zijn we met onze d1 regelmatig kampioen geworden in de regio, maar met zo’n elftal als hierboven durf je tegenwoordig zo de Eredivisie in. 

Muzieksuggestie: Elected, Alice Cooper