DZC '68NieuwsOverige nieuwsVoetbal voor routiniers: 7x7 VR 30+, 35+ en 45+ voetbal

Voetbal voor routiniers: 7x7 VR 30+, 35+ en 45+ voetbal

Sinds een aantal seizoenen biedt de KNVB nieuwe voetbalvormen aan voor de wat oudere voetballers: het 7x7 voetbal in competities voor 35+ en 45+. Ook DZC’68 biedt deze voetbalvorm sinds het allereerste begin aan. Niet iedereen is op de hoogte van deze snelgroeiende tak van voetbal.
Wat is dat 35+ en 45+ ?

Kort gezegd: 7x7 35/45+ voetbal is gewoon lekker een potje voetballen met leeftijdgenoten. Bij regulier voetbal staat er elke week een wedstrijd van 90 minuten op het programma. De wat oudere voetballer wordt vaak geconfronteerd met veel te snelle aanvallers op roze schoenen en verdedigers die door hun fysieke inzet de kans op langdurige blessures vergroten. Voor veel spelers van boven de 35 jaar wordt ook om praktische redenen het elke week voetballen niet langer aaantrekkelijk. Het 35 plus en 45 plus voetbal  biedt de mogelijkheid om je favoriete sport nog heel lang te beoefenen.
Hoe werkt het precies?

7x7 35/45+ Na- en Voorjaarsreeks.  
Gedurende het voetbalseizoen is er de x7 35/45+ Na- en Voorjaarsreeks. Hierbij staat er zowel in het najaar (setember-oktober-november) als in het voorjaar (maart-april-mei) een reeks van toernooien op het programma. Er wordt niet elke week gespeeld.Per poule is één vereniging  eenmaal gastheer en speelt de overige keren bij andere verenigingen. De wedstrijden worden – bij voorkeur – gespeeld op een vrijdagavond. Een mooi avondje voor een ouderwets potje voetbal. 

7x7 35/45+ toernooien.
Na afloop van het reguliere voetbalseizoen organiseren een aantal clubs 35+ en 45+ toernooien. Deze toernooien zijn vaak toegakelijk voor teams van zowel leden als niet-leden. Vanuit DZC'68 proberen we elk seizoen aan minstens 1 toernooi deel te nemen, danwel er zelf 1 te organiseren.

Wat zijn de regels bij 35+ en 45+ voetbal

Voor de 35/45+ variant zijn de regels en omstandigheden aangepast. Zo wordt er gespeeld in zeventallen op een half veld. Er mag doorlopend gewisseld worden en van buitenspel is geen sprake.

Voor de Na- en Voorjaarsreeks is lidmaatschap van DZC’68 en KNVB vereist. Bij de NK toernooien zijn ook niet-leden welkom.

(Gedetailleerde informatie omtrent de spelregels elders op deze pagina).

35+ en 45+ bij DZC’68

DZC’68 kende al heel lang haar Veteranen. Enthousiaste voetballers die niet meer deelnamen aan een competitie maar die tweewekelijks op vrijdagavond een potje voetballen en de onderlinge strijd weer bijleggen in een gezellige derde helft. We noemen deze groep nu de Recreanten en het voetballen vindt inmiddels elke week op vrijdagavond plaats.

Omdat “Een Leven Lang DZC’68” niet ophoudt als je 35 of 45 bent is er binnen de club behoefte om het pionierswerk om te zetten in een breed gesteunde voetbal afdeling binnen DZC’68. Ook bij andere clubs in en om Doetinchem zien we deze behoefte groeien.

Aansluiting is gevonden in het samenwerkingsverband Scholder-An-Scholder waarin Provincie Gelderland, acht Achterhoekse gemeentes, KNVB, sportverenigingen en andere partners een duurzaam, vitaal en aantrekkelijk sportklimaat willen creëeren en behouden in de Achterhoek.

Binnen DZC’68 zelf resulteerde dit in de oprichting van een Werkgroep 35+ en 45+ Voetbal met als gevolg dat er al sinds seizoen 2012-2013 binnen onze club ook een groep 45+-ers is die aan de 7x7 competitie deelneemt, het eerste jaar nog noodgedwongen in de 35+ competitie. De groeiende populariteit zorgt snel voor steeds beter gevulde 45+ competities.

Inmiddels heeft DZC 1 35+ team, 2 45+ teams en een vrouwen 30+ team in de competitie.
De vaste kern van voetballers wordt aangevuld vanuit een kring ‘gast-spelers’ die bij gelegenheid één of enkele keren meevoetballen. De ervaring leert dat een 7x7 team toch wel uit 10 personen moet bestaan.

De weken dat er geen competitie wordt gespeeld bestaat de mogelijkheid om aan te sluiten bij de groep Recreanten van DZC’68 voor een onderlinge 'pot voetbal'.

En inmiddels is het 35+ en 45+ voetbal volledig geintegreerd in de DZC organisatie. Maar daar stopte het niet: voor 60+ Old Stars ‘Walking Footbal’ en/of Fit-voetbal kunt u ook bij DZC terecht. Zodat er daadwerkelijk een Leven Lang DZC’68 is voor iedereen.

Kan ik dat ook, 35+ en 45+ voetbal ?

DZC’68 biedt altijd een voetbalvorm die bij je past. De eerste stap die neem je zelf. Het is mogelijk om op vrijdagavond te komen kijken en te proberen. Vrijblijvend.

Maar als het voetbalbloed weer begint te stromen, u de geur van de kleedkamer weer heeft geroken, de eerste stappen op het veld zijn gezet en de bal een paar keer getrapt is dan zult ook u enthousiast worden voor het 7x7 voetbal voor 35+ of 45+.

 

Voor meer informatie kunt u terecht bij:

Max Riekel – manager breedtesport

Gerrit Radstake – coördinator senioren

Rick Elferink – contactpersoon 35+/45+