DZC '68NieuwsHoofdnieuwsMemoires 12 - Siem de Jong

Memoires 12 - Siem de Jong

Hierbij de twaalfde memoires en de laatste , van Gerben van Hardeveld, over zijn belevenissen van 50 jaar DZC'68.
Als je bij DZC’68 25 jaar lang jeugdtrainer van selectieteams bent geweest, heb je honderden spelers geselecteerd, getraind en gecoacht. Ik vond het meestal leuk en dankbaar werk om te doen. Soms lastig, als de verschillen tussen spelers klein waren en je toch een objectieve keuze moest maken. Maar goede spelers selecteren zich zelf. En soms waren er uitschieters. Spelers waarvan je op 7-jarige leeftijd al na 10 minuten observeren dacht: dat zou wel eens een bijzondere voetballer kunnen worden!

Dat Siem in DZC’68 d1 kwam te spelen was dus niet zo verrassend. Nadat hij op 7-jarige leeftijd lid was geworden, bleek al snel dat op hem de 10-minuten regel van toepassing was. Onder de enthousiaste leiding van Freddy Hein en Ronald Kwaaitaal groeide hij op in de pupillenteams van de club. Voetballiefhebbers zagen hem graag spelen.

Toch vroeg een scout van Ajax mij op een winderig en hobbelig veld in Apeldoorn tijdens de warming-up van het team van Siem naar een andere speler. Deze was die zomer bij een tipgever van de Amsterdamse club opgevallen tijdens een camping toernooi in Spanje, vertelde hij en daarom was hij die zaterdagochtend naar Apeldoorn gekomen om die tip na te trekken. Ik gaf hem het rugnummer en de positie van de betreffende speler voor de wedstrijd die ochtend. Verder zei ik niets over andere spelers.

Tijdens de trainingen en wedstrijden dat seizoen, onderstreepte Siem als 10-jarige zijn bijzondere talent tussen de grote knapen van de D1. Tijdens trainingen speel je als jeugdtrainer soms even mee om het partijspel qua aantal aan te vullen of stiekem weer spannend te maken. Dat kan vaak eenvoudig door een pass te onderscheppen die je al even aan zag komen en dan snel een medespeler in scoringspositie te brengen. En als dan de stand gelijk is, roep je vervolgens dat er om de winnende goal gespeeld gaat worden. Altijd goed voor wat extra beleving!

In het jaar dat Siem in de d1 speelde, ging dat niet zo makkelijk: ik deelde mijzelf zo nu en dan in bij de tegenpartij, zodat het team van Siem niet al te makkelijk het partijspel zou winnen. Maar waar ik normaal de passes zelf eenvoudig kon onderscheppen, gebeurde nu regelmatig iets anders: Siem onderschepte mijn pass…

Niet veel later kwam Siem in de jeugdopleiding van de Graafschap te spelen en maakte op 16-jarige leeftijd de overstap naar Ajax. Als basisspeler van Ajax en later ook als aanvoerder vierde hij menig kampioenschap en werd zelfs international. Als oud-jeugdtrainer herkende ik zijn snelheid van denken en handelen, zijn onverstoorbaarheid en effectiviteit.

Wat ik mij later wel eens heb afgevraagd: zou die Ajax-scout op dat hobbelige veld in Apeldoorn destijds keurig zijn scoutingsrapport over die andere speler hebben ingevuld en/of trad voor hem ook de 10-minuten regel in werking toen hij Siem zag spelen?

Muzieksuggestie: Simply The Best, Tina Turner